Lopovi pobjegli gliserom: U Švedskoj ukradeno kraljevsko blago
Foto: Tuzlanski.ba

Švedska javnost u šoku je nakon spektakularne pljačke u kojoj su prekjučer ukradeni kraljevski dragulji iz 17. stoljeća.

Kako navode mediji, sve se dogodilo u trenutku. Lopovi su upali u katedralu Strangnas na jugoistoku zemlje, gdje se čuvaju historijske vrijednosti i dragulji. Ukrali su dvije krune kralja
Karla IX i kraljice Kristine, te jedno kraljevsko žezlo, optočeno draguljima i zlatom.

Riječ je o artefaktima neprocjenjive vrijednosti, koji osim materijalnog predstavljaju i kulturno blago kraljevine Švedske.

Od same pljačke spektakularniji je bijeg dvojice pljačkaša. Muškarci su izjurili iz katedrale te uskočili u gliser koji ih je čekao na rijeci i odjurili prije dolaska policije, prenosi Jutarnji.hr.

Švedska javnost zgrožena je krađom, a malobrojni očevici zgražaju se što je neko sposoban krasti sa posvećenog mjesta.

Stručnjaci, pak, kažu kako je krađa nenadoknadiv gubitak za Švedsku. Opsežna policijska potraga za lopovima i ukradenim predmetima u toku je na nivou cijele Švedske, iako nije nemoguće da su artefakti već na drugom dijelu svijeta. S obzirom da se radi o izuzetno rijetkim i prepoznalnjivim predmetima kakvi se teško mogu prodati na tržištu umjetnina i vrijednosti, najvjerojatnije je da je pljačku naručio neko od bogatih kolekcionara. (Tuzlanski.ba)