Lavrov je komentirao planove SAD-a da Ukrajini isporuče krstareće rakete za upotrebu na ratnim avionima F-16.

Lavrov: SAD mora shvatiti da se s našim crvenim linijama ne treba šaliti
Foto: Tuzlanski.ba

Povodom ideje Washingtona o pružanju raketne podrške Ukrajini, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da Sjedinjene Države vrlo dobro znaju gdje su crvene linije Rusije i se ne treba šaliti s tim.

U izjavi državnom kanalu Rossiya, Lavrov je komentirao planove SAD-a da Ukrajini isporuče krstareće rakete za upotrebu na ratnim avionima F-16.

Navodeći da ga ne bi iznenadilo da se takav plan implementira, Lavrov je naveo da je SAD već prešao prag koji je postavio i da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski to iskoristio.

"Sjedinjene Države moraju shvatiti da se s našim crvenim linijama ne treba šaliti. Oni vrlo dobro znaju gdje su naše crvene linije", rekao je Lavrov.

Napominjući da u Sjedinjenim Državama još uvijek postoje razumni ljudi koji mogu procijeniti posljedice isporuke oružja Ukrajini, Lavrov je rekao da se nada da će interesi Sjedinjenih Država biti uzeti u obzir.

Lavrov je optužio Washington da je uništio sve principe na kojima su počivali sovjetsko-američki sporazumi o strateškoj stabilnosti, koji su kasnije ponovo odobreni i razvijeni s Ruskom Federacijom.

Dodao je da je Amerika počela da gubi osjećaj međusobnog strateškog odvraćanja s Rusijom te je upozorio da je to veoma opasno.