Foto: Tuzlanski.ba

Kina je najavila da planira službeno zabraniti jedenje psećeg mesa nakon što su psi izostavljeni sa popisa životinja odobrenih za prehranu ljudi, piše Bloomberg.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu nacrt verzije popisa u kojem se navodi koje će se životinje smjeti uzgajati zbog mesa, krzna i medicinske svrhe, a uključuje vrste poput jelena, noja i lisica. Ministarstvo traži povratnu informaciju javnosti o nacrtu liste do 8. maja, prenosi Tuzlanski.ba.

U izjavi, ministarstvo je posebno uočilo propust pasa, rekavši da su zabrinutost javnosti po tom pitanju i sve veća svijest o zaštiti životinja doprinijeli njihovom izostavljanju. Mačke su takođe izostavljene, iako to ministarstvo još nije izričito riješilo.

Pseće meso na tanjiru postalo je sve spornije pitanje u Kini nakon porasta vlasništva nad kućnim ljubimcima. Došao je do izražaja i koronavirus, koji je prvi put identificiran kod pacijenata povezanih s pijacom u gradu Wuhan gdje su se netradicionalne životinje prodavale kao hrana.

Kineske vlasti u februaru su zabranile prodaju divljih životinja kao odgovor na sumnje da je virus prešao na ljude putem određene vrste životinje na tržištu u Wuhanu.

Ta je zabrana, međutim, prouzrokovala zbrku, jer nije imala jasnu klasifikaciju na koje se životinje odnosi zabrana.

Spisak koji je ministarstvo poljoprivrede objavilo ove sedmice trebao je pojasniti tu definiciju.