Kamala Harris obećala je stroži pristup migracijama duž južne granice SAD-a i rekla da neće uskratiti oružje Izraelu.

Kamala Harris obećava strožiji pristup migracijama, ali podržava oružje za Izrael
Foto: Kamala Harris (Instagram)

U svom prvom intervjuu za jednu veliku novinsku organizaciju otkako je postala demokratski kandidat za predsjednika, Kamala Harris kazala je da će imati strožiji pristup migracijama duž južne granice SAD-a i rekla da neće uskratiti oružje Izraelu.

U intervjuu Harris je nastojala pokazati da ona upravlja pitanjima i nastojala je dati Amerikancima osjećaj o svojim političkim pozicijama nešto više od dva mjeseca od dana izbora 5. novembra.

Harris je rekla da će obnoviti nastojanje za sveobuhvatnim graničnim zakonodavstvom koje bi pooštrilo migraciju u Sjedinjene Države i obećala da će "provesti naše zakone" protiv graničnih prelaza.

"Imamo zakone koji se moraju poštovati i provoditi, koji se bave ljudima koji ilegalno prelaze našu granicu, a to bi trebalo da ima posljedice", kazala je Harris.

Ona je također pažljivo pratila snažnu podršku predsjednika Joea Bidena Izraelu i odbacila pozive nekih u Demokratskoj stranci da bi Washington trebao ponovo razmisliti o slanju oružja Izraelu zbog velikog broja palestinskih poginulih u Gazi.

Rekla da podržava snažan Izrael, ali "moramo postići dogovor" da bismo postigli primirje u sukobu u Gazi.

"Ne, moramo postići dogovor o prekidu vatre i taocima", rekla je Harris na pitanje da li će zadržati oružje Izraelu.

Ona je bila Bidenova potpredsjednica od početka njegove administracije.