Kalin nakon sastanka u Antaliji: Konačnu odluku o okončanju ovog rata donijet će predsjednik Putin
Foto: Tuzlanski.ba

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin izjavio je kako će konačnu odluku o okončanju rata u Ukrajini donijeti ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kalin je poručio kako Turska trenutno nema namjeru uvoditi sankcije Rusiji, prenosi Anadolu Agency (AA). Kalin je govorio uživo za CNN International o posredničkim naporima Turskeizmeđu Rusije i Ukrajine.

Kalin je rekao da trilateralni sastanak, čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u Antaliji, vidi kao korak koji će postaviti temelje za sveobuhvatne i strateške pregovore između lidera.

"Naravno, ne želimo da povećavamo očekivanja. Na sastanak smo otišli s punim razumijevanjem realnosti na terenu. A realnost na terenu je da rat još uvijek traje. (Humanitarni) koridori se ne mogu efikasno implementirati zbog kršenja od strane ruskih snaga. Ali kada ste u takvom ratu, višeslojna diplomatija je uvijek važna, korisna, kritična da bi se minimizirala ratna šteta i prije ili kasnije zaustavila agresija rata", poručio je Kalin.

Upitan da li će Turska nastaviti posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine, Kalin je odgovorio kako će biti spremni da daju svoj doprinos po tom pitanju.

"Ukrajinska strana želi da održi pregovore na strateškom nivou s ruskom stranom. Da budem iskren, ne znam kada će se to dogoditi, kada će se ruska strana osjećati dovoljno ugodno da uđe u ovakvu vrstu pregovora. (Ruski ministar vanjskih poslova Sergej) Lavrov je danas rekao da predsjednik Putin neće oklijevati da se sastane sa Zelenskim. Smatram ovo dobrim znakom. Postoji osnova za mogućnost da se sastanak održi u bliskoj budućnosti", rekao je Kalin.

Podvukao je kako će Turska nastaviti sa naporima da očuva poziciju zemlje koja će olakšati u ovom procesu, te rekao:

"Konačnu odluku o okončanju ovog rata donijet će predsjednik Putin. Na kraju krajeva, osoba koja će uputiti poziv po ovom pitanju je predsjednik Putin".

Napominjući da činjenica da je Turska članica NATO-a olakšava održavanje ovih pregovora u Turskoj Kalin je rekao da je to nešto što treba shvatiti kao važno. Odgovorio je i na pitanje da li će se Turska pridružiti sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji.

"Trenutno nemamo namjeru da uvodimo sankcije Rusiji. Zato što želimo da kanal povjerenja ostane otvoren. Želimo zadržati otvorene linije komunikacije sa Rusima. I naravno, ne želimo da naša ekonomija bude pogođena", rekao je.

Na pitanje kako Turska gleda na nastojanje Ukrajine za članstvo u EU i entuzijazam članica EU-a za prijem Ukrajine u Uniju, Kalin je rekao kako to pozdravljaju.

Ističući da Turska već skoro 60 godina pokušava da postane članica EU-a, Kalin je rekao da članstvo i dalje ostaje strateški cilj Turske