Kako tvrde ministri iz kabineta, odluka jasno stavlja do znanja Hamasu da će "morati da napravi kompromis po pitanju Filadelfijskog koridora, kao što su kompromitovali i svoj zahtjev da okonča rat".

Izraelski ratni kabinet odlučio zadržati vojsku na granici između Gaze i Egipta
Foto: Anadolu Agency

Političko-sigurnosni kabinet izraelske vlade glasao je u četvrtak za zadržavanje snaga na prostoru Filadelfijskog koridora između Gaze i Egipta kao dio mogućeg dogovora o prekidu vatre.

Ministar odbrane Yoav Gallant jedini se protivio odluci, osam je članova kabineta glasalo za, dok je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir bio je suzdržan.

Prema izvorima bliskih vojsci, lokacije preostalih snaga na koridoru usvojile su SAD kao dio plana za vraćanje talaca.

Ministri u kabinetu su tvrdili da "ova odluka povećava šanse za dogovor o taocima", iako je to predstavlja glavnu spornu tačku u pregovorima sa Hamasom i Egiptom.

Kako tvrde ministri iz kabineta, odluka jasno stavlja do znanja Hamasu da će "morati da napravi kompromis po pitanju Filadelfijskog koridora, kao što su kompromitovali i svoj zahtjev da okonča rat".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kazao u diskusiji da su događaji 7. oktobra bili mogući jer Filadelfijski koridor nije bio pod izraelskom kontrolom. Prema Netanyahuu, stanovnici Gaze su prokrijumčarili bezbroj oružja preko granice između Egipta i Gaze koje su koristile terorističke organizacije Gaze.

On je naglasio da se ovakva situacija “neće ponoviti” i da je ovaj put Izrael odlučan da ovu granicu zadrži u svojim rukama.

Premijer i ministri iz kabineta kritikovali su vojni establišment zbog izjava sigurnosnih zvaničnika koji su kazali da će znati kako da se povuku iz Filadelfijskog koridora. To se odnosi na uvjeravanja sigurnosnih zvaničnika da će znati "kako se nositi s raketama" nakon povlačenja iz Gaze.

Forum talaca i porodica nestalih objavio je saopćenje nakon odluke vlade u vezi sa koridorim u kojem su kritikovali ovaj pozet.

"Nakon skoro godinu dana zanemarivanja, Netanyahu ne propušta priliku da propusti dogovor. Ne prođe dan da Netanyahu ne ugrozi povratak svih taoca," kazali su.

Forum je takođe naveo da je "Vojska potvrdila rušenje 80% Hamasovih tunela u Rafahu, da Amerikanci i Egipćani daju garancije koje ranije nisu davali, uključujući garanciju za izgradnju barijere u Rafahu, da su Egipćani spremni za izraelsko prisustvo i da traže skromno prisustvo palestinskih vlasti".

S tim u vezi, pitali su kabinet da li se zbog toga napuštaju taoci i sabotira dogovor?

Prošle sedmice, izraelski mediji su objavili da je premijer pristao da se povuče stotinama metara iza Filadelfijske rute.

Međutim, ovaj blagi kompromis nije doveo do pomaka u pregovorima o nagodbi o taocima. Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s Netanyahuom prošle sedmice i zamolio ga da bude fleksibilniji po pitanju Filadelfijskog koridora između južnog pojasa Gaze i Sinaja, prenosi izraelski Ynet news.