Izraelska vojska u kopnenoj ofanzivi ubila 11 Palestinaca
Foto: Tuzlanski.ba

Izraelska vojska pokrenula je kopnenu ofanzivu priotiv palestinskih militanata u pojasu Gaze, intenzivirajućui svoje 11-dnevne vojne operacije.

Vojnici i tenkovi poslani su u pojas Gaze kako bi "nanijeli težak udarac Hamasu", saopćila je izraelska viojska, prenosi BBC.

Portparol Hamasa izjavio je da će Izrael "platiti visoku cvijenu" za svoje akcije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je invaziju nakon višednevne raketne vatre i zračnih udara između dvije strane.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je 11 Palestinaca ubijeno otkako je kopnena ofanziva počela u četvrtak navečer.

Među poginulima je i petomjesečna beba, saopćili su palestinski medicinski zvaničnici novinskoj agenciji AFP.

Izraelski vojnik također je poginuo tokom invazije, saopćila je izraelska vojska.

Najmanje 258 Palestinaca - među kojima su tri četvrtine civili - poginulo je otkako je Izrael pokrenuo vojnu operaciju 8. jula, saopćili su zvaničnici iz pojasa Gasze.

Jedan izraelski civil ubijen je u minobacačkoj vatri, a nekoliko ih je teže ranjeno, saopćili su izraelski medicinski zvaničnici.

Izrael je naredio slanje još 18.000 rezervista u četvrtak navečer, čime je ukupan broj vojnika angažovanih u pojasu Gaze od 8. jula porastao na 65.000.

Čelnik Hamasa Khaled Meshaal izjavio je da je izraelska kopnena operacija "osuđena na propast".

-Ono što izraelski okupator nije uspio ostvariti u svojim zračnim i morskim napadima, neće ostvariti ni u svojoj kopnenoj ofanzivi - kazao je.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da će kopnena ofanziva dovesti do "novog krvoprolića" i pozvao je Izrael da je zaustavi. (Fena)