Izraelska vojska koristi zabranjeno oružje u napadima na Gazzu
Foto: Tuzlanski.ba

Palestinsko Ministarstvo zdravstva je optužilo Izrael za upotrebu nekonvencionalnog naoružanja u napadima na Pojas Gazze.

"Bolnice u Gazzi pucaju po šavovima, od ranjenika i šehida," izjavio je zamjenik ministra, Jusuf ebul Reš na press konferenciji u Gazzi.

Optužio je Izrael za upotrebu zabranjenog oružja u napadima na Pojas Gazze, u kome je naseljeno oko 1,8 miliona Palestinaca.

"Medicinski timovi su na tijelima poginulih i ranjenih pronašli povrede nanesene zabranjenim DIME* naoružanjem," izjavio je palestinski zvaničnik.

"Inostrani ljekari u Gazzi su potvrdili da su izraelske rakete i granate destruktivne i zabranjene na međunarodnom nivou," dodao je ebul Reš.

Ebul Reš je dodao da na žene i djecu otpada oko 40 ljudskih gubitaka u izraelskim napadama na Pojas Gazze.

"Djeca i žene predstavljaju 62 procenta od ukupnog broja ranjenih," kazao je ebul Reš, najavivši da će uputiti apel organizacijama za zaštitu ljudski prava i međunarodnoj zajednici "kako bi izvršile pritisak na Izrael, da obustavi agresiju na Pojas Gaze."

Od početka izraelske ofanzive, ubijeno je najmanje 166 Palestinaca, piše novinska agencija Anadolija.

DIME (Dense Inert Metal Explosive - Eksploziv sa gustim punjenjem inertnih metala, eksperimentalna je vrsta naoružanja čijim se raspadanjem stvara iznimno velika količina izuzetno sitnih gelera, što povećava vjerovatnoću nastanka većeg broja žrtava. Prisustvo teških metala, poput tungstena, ima kancerogeni efekat ukoliko se neki od gelera duže vrijeme zadrže u organizmu. Tungsten u ovom obliku, pa i njegov geler, ne mogu se hirurški odstraniti.)