Izrael upozorio građane da ne putuju u Tursku
Foto: Tuzlanski.ba

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela je upozorilo svoje građane da ne putuju u Tursku ukoliko to nije "prijeko potrebno".

U obrazloženju upozorenja objavljenom na službenoj web stranici Ministarstva navedeni su "protesti turskih građana koji su uslijedili zbog operacije na Gazzu nazvanoj "Zaštitina ivica". Ministarstvo je upozorilo građane da budu pažljivi i ostanu podalje od mjesta gdje se održavaju protesti. U odvojenom saopštenju koje je Ministarstvo izdalo u petak zatraženo je da osoblje predstavništva i njihove porodice napuste Tursku i najavljeno da će biti snižen diplomatski nivo sa Turskom.

Nakon što je 7 jula. započela napade na Gazzu pod imenom "Zaštitna ivica", izaelska vojska je u četvrtak naveče pokrenula i kopnenu ofanzivu. Broj poginulih Palestinaca u izraelskim napadima, podržanim iz zraka i sa kopna, koji još uvijek traju, prešao je 360, dok je povrijeđeno više od 2.700 osoba.

Broj civilinih žrtava, među kojima veliki broj žena i djece, u napadima izarelske vojske na preko hiljadu stambenih objekata u Gazzi, uglavnom naseljenim civilnim stanovništvom, svakom danom sve više raste. (trt.net.tr)