Izrael: 'Rat u Gazi trajat će najmanje do kraja ove godine'
Foto: Tuzlanski.ba

Ne obaziru se ni na odluku Međunarodnog suda pravde da moraju stati s operacijama u Rafahu.

Izrael je u srijedu poslao tenkove u Rafah te objavio kako vjeruje da će se rat u Pojasu Gaze protegnuti kroz cijelu godinu. Izraelski tenkovi po prvi put su u središte Rafaha ušli u utorak, usprkos odluci Međunarodnog suda pravde da moraju stati operacije u tom gradu, gdje su utočište pronašli mnogi Palestinci izbjegli iz drugih dijelova Pojasa.

Stanovnici Rafaha rekli su kako su se tenkovi probili u Tel Al-Sultan na zapadu grada te u Jibnu i Šaburu u blizini središta, prije no što su se povukli prema granici s Egiptom, u tampon zonu. Izrael je objavio da njegova vojska kontrolira tri četvrtine tampon zone te da planira uspostaviti kontrolu nad cijelim područjem kako bi spriječio da Hamas tim putem krijumčari naoružanje.

Granični prijelaz zatvoren za humanitarnu pomoć

Palestinski ministar zdravstva Madžed Abu Ramadan kazao je kako nema naznaka da će se granični prijelaz Rafah uskoro ponovno otvoriti za humanitarnu pomoć.

Tzachi Hanegbi, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za nacionalnu sigurnost, u srijedu je rekao da će se rat u Gazi nastaviti najmanje kroz cijelu 2024. godinu, signalizirajući time da Izrael nije spreman za kraj sukoba, što je Hamas zatražio u sklopu dogovora kojim bi se oslobodili izraelski taoci u zamjenu za palestinske zatvorenike.

„Borbe u Rafahu nisu besmisleni rat”, rekao je, ponovivši tvrdnje da je krajnji cilj eliminacija vladavine Hamasa u enklavi i zaustavljanje napada na Izrael.

SAD se protivi operaciji u Rafahu

Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, u utorak su ponovile da se protive kopnenoj operaciji u Rafahu, no i da ne vjeruju da je takva operacija u toku.

Gotovo milion Palestinaca koji su ranije pronašli utočište u Rafahu sad su izbjegli iz tog grada nakon što je Izrael izdao upozorenje da se evakuiraju, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) u utorak.

Enklavom se širi glad jer se usporile isporuke humanitarne pomoći. Organizacije optužuju Izrael da blokira distribuciju, a Izrael za to krivi njih. (Telegram.hr)