Izrael odgodio invaziju na Gazu da bi SAD rasporedio sisteme protivzračne odbrane
Foto: Tuzlanski.ba

Izrael se složio da odgodi svoju invaziju na Pojas Gaze kako bi omogućio Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da rasporede sisteme odbrane od raketa u regionu, objavio je "Wall Street Journal" u srijedu, prenosi Anadolija.

U izvještaju, pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike, navodi se da je Izrael, za sada, prihvatio zahtjev SAD-a da postavi svoju protivzračnu odbranu prije očekivane kopnene operacije.

- Američki zvaničnici uvjerili su Izrael da odgodi invaziju dok ne budu razmješteni sistemi protivzračne odbrane, potencijalno kasnije ove sedmice - navodi list.

Objavljeno je da Pentagon hitno radi na slanju oko 12 sistema protivzračne odbrane na lokacije gdje su stacionirane američke trupe, uključujući Irak, Siriju, Kuvajt, Jordan, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, kako bi ih zaštitio od raketa.

Prema riječima zvaničnika, pored vojnih razloga, Izrael razmatra planove za isporuku humanitarne pomoći civilima u Gazi i diplomatske napore da osigura oslobađanje još talaca koje drži Hamas.

U izvještaju se navodi da su američki vojni zvaničnici izrazili značajnu zabrinutost za sigurnost američkih vojnika, vjerujući da različite militantne grupe mogu gađati američke snage nakon što počne kopnena ofanziva.