Izraelski ministar obrane Joav Galant rekao je američkom kolegi Lloydu Austinu da se Iran priprema za veliki vojni napad na Izrael kao osvetu za atentat na čelnika Hamasa u Teheranu. 

Izrael obavijestio SAD da očekuje skori veliki vojni napad iz Irana
Foto: Anadolu Agency

Američki ministar odbrane Lloydu Austin je u međuvremenu naredio raspoređivanje podmornice s navođenim projektilima na Bliski istok nakon što je američka vojska već najavila da će rasporediti dodatne ratne avione i ratne brodove u regiji kako bi pomogla ojačati obranu Izraela. 

O telefonskom razgovoru Galanta i Austina prvi je na mreži X izvijestio novinar američkog online medija Axios Barak Ravid, a poziv je potvrdilo i izraelsko Ministarstvo obrane, pojasnivši da su dvojica ministara razgovarala o operativnoj i strateškoj koordinaciji te spremnost izraelske vojske na iranske prijetnje.

Austin je u međuvremenu naredio raspoređivanje podmornice s navođenim projektilima na Bliski istok nakon što je američka vojska već najavila da će rasporediti dodatne ratne avione i ratne brodove u regiji kako bi pomogla ojačati obranu Izraela.

Iran se sprema izvršiti naredbu vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija da "strogo kazni" Izrael za ubistvo političkog čelnika palestinskog Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu krajem jula, citiraju iranski mediji izjavu zamjenika zapovjednika Iranske revolucionarne garde u petak.

Prema Axiosu, pozivajući se na procjene izraelske obavještajne službe, očekuje se da će Iran pokrenuti direktan napad na Izrael u sljedećih nekoliko dana, vjerojatno prije pregovora između Izraela i Hamasa u četvrtak o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju zarobljenih izraelskih talaca.

To je zaokret, jer su izraelski obavještajci prošle sedmice sugerisali da Iran još nije odlučio o vremenu i obimu svog odgovora na Haniyehovo ubistvo, procjenjujući da bi međunarodni pritisak i unutarnje rasprave u Iranu mogli pripremiti Khameneija za samo ograničenu osvetu protiv Izraela.

Prema Axiosu, izraelska obavještajna služba i dalje je uvjerena da će Hezbollah vjerojatno prvi napasti u znak osvete za izraelski napad u kojem je ubijen viši libanonski šijitski vojni zapovjednik u Bejrutu.

Tada se očekuje da će joj se Iran pridružiti svojim direktnim napadom. U Izraelu se očekuje da će napadi Hezbollaha i Irana biti veći od onih koje je izveo Teheran u aprilu ove godine, kada je osvetio smrt dvojice iranskih generala koji su ubijeni u izraelskom napadu na sirijsku prijestolnicu Damask.

Galant je također dao naslutiti da se Teheran priprema za veći napad tokom posjeta jedinici izraelskih snaga u nedjelju, kada je rekao da Iran i Hezbollah "prijete da će nam nauditi na način koji nikada prije nije učinjeno u prošlosti".

"Nadam se da će se predomisliti i da neće započeti izbijanje rata na dodatnim frontama. Mi to ne želimo, ali moramo biti spremni", rekao je Galant.