Izrael cilja drugu državu: "Više nije pitanje hoće li napasti, već kada"
Foto: Tuzlanski.ba

Izrael je sada rasporedio 100.000 vojnika na svom sjeveru radi suprotstavljanja šiitskoj militantnoj grupi Hezbollah, koju podržava Iran, a borbe su se tamo intenzivirale.

Skoro 400 Libanaca, uključujući 70 civila i tri novinara, ubijeno je, razmješteno je 90.000 libanskih civila iz oko 100 gradova i sela duž granice sa Izraelom, a ruralni krajevi i maslinjaci su pretrpjeli veliku štetu od fosfornih bombi, piše Foreign Affairs.

Hezbollah je u međuvremenu pokušao da demonstrira svoju podršku Hamasu , sada pod izraelskom opsadom u Gazi nakon napada 7. oktobra, skoro svakodnevnim ispaljivanjem raketa na izraelske gradove i vojne mete, zbog čega je razmješteno skoro 80.000 Izraelaca a ubijeno šest civila.

A onda je 1. aprila Izrael bombardovao iranski konzulat u Damasku, što je izazvalo iranski napad odmazde “bez presedana” na izraelsko tlo. Izrael se takođe osvetio za ovo udarom na Iran dvije sedmice kasnije. I napad Izraela i odgovor Irana su bili neočekivani, piše Foreign Affairs.

Iran, posebno, ima dugu historiju “prigušenih” odgovora na izraelske provokacije jednostavno zato što rat sa Izraelom ili njegovim glavnim saveznikom, Sjedinjenim Američkim Državama, nije u interesu Teherana.

“Granica sa Libanom sada je operativni front i najhitniji izazov”

Ali, napad Izraela i odgovor Irana preokrenuli su ovaj nelagodni status kvo. Iako je sada fokus sveta na Iranu, zaoštrene tenzije između Irana i Izraela dramatično povećavaju izglede za sukob – ili čak potpuni rat – između Izraela i Hezbollaha.

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc je u nedjelju objavio da izraelska granica sa Libanom sada predstavlja njihov “operativni front” i “najveći i najhitniji izazov”.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena pokušao je da dogovori sporazum između Izraela i Hezbollaha o demarkaciji dugo osporavane granice. Od izraelskih napada na Damask i iranskog odgovora, ti pregovori su izgleda pali u drugi plan. Ali, da bi se spriječila regionalna eskalacija, diplomatski napori da se zamrzne izraelski konflikt sa Hezbolahom moraju se pojačati, a prvo bi trebalo da se fokusiraju na okončanje konflikta u Gazi. Do sada je američki diplomatski pritisak na Izrael, kako piše FA, pomogao u spriječavanju da se rat u Gazi proširi u sveopći konflikt sa Libanom.

Ali, Izrael se oseća ohrabreno.

Početkom aprila je izraelska vojska (IDF) objavila saopćenje pod naslovom “Spremnost za tranziciju sa odbrane na napad”, u kojoj se navode pripreme za sukob sa Libanom. Od tada su se intenzivirali izraelski targetirani napadi u Libanu.

Možda više nije pitanje da li će Izrael napasti Liban već kada, piše Foreign Affairs.

Predviđanja oluje

Opći izraelski napad na Liban mogao bi uključi ili ograničenu ili potpunu kopnenu invaziju, kao i proširena vazdušna bombardovanja civilnih područja.

Izrael, kako navodi list, stalno distribuiše vojne resurse na sever zemlje.

Nekoliko procjena američkih i izraelskih obavještajaca u proteklih pola godine pokazalo je da bi Izrael pretrpio značajne gubitke u vojnoj i civilnoj infrastrukturi ako izbije rat između Hezbollaha i Izraela. Napad bi vjerovatno uvukao druge grupe i partnere povezane sa Iranom na mnogo usklađeniji način nego što je izraelski napad protiv Hamasa.