Foto: Tuzlanski.ba

Muškarac i žena iz Wuhana bili su zajedno na odmoru u Italiji gdje su ubrzo oboljeli te su umrli u Rimu. Rendgenske i CT snimke otkrivaju brzo propadanje njihovih pluća

Muškarac (67) i žena (65) iz kineske pokrajine Wuhan, odakle se korona virus i raširio, službeno su prve žrtve bolesti Covid-19 na evropskom tlu, a objavljeni snimci njihovih pluća otkrivaju drastično propadanje tog organa uslijed bolesti, piše 24sata.hr.

Muškarac je prethodno bio zdrav, dok je žena uzimala redovnu terapiju za hipertenziju, bili su na odmoru u Italiji gdje su ih uhvatili prvi simptomi bolesti. Ubrzo su hospitalizovani u Rimu, a uprkos ljekarskim naporima podlegli su bolesti, prenosi

Sada objavljene rendgenske i CT snimci pokazuju kako je virus uništio njihova pluća u kratkom roku, a fotografije su objavljene uz dopuštene njihovih porodica, piše Daily Mail.

Bili su smješteni na intenzivnim jedinicama, proglašeni kritičnim, ali ipak stabilnim pacijentima kad su fotografije nastale.

Virus se nakon prvih slučajeva nemilosrdno raširio po zemlji te se Italija danas nalazi u potpunoj karanteni, 47 dana nakon što su dijagnostikovani prvi pacijenti. Trenutno je u zemlji gotovo 28 hiljada ljudi s potvrđenom dijagnozom, od kojih je umrlih 2158, a izliječeno ih je 2749. Još se preko 23 hiljade slučajeva zaraze vodi kao 'aktivni'.

Pišući u naučnom radu koji bi trebao biti objavljen sljedećeg mjeseca u Međunarodnom časopisu za zarazne bolesti, italijanski su istraživači opisali stanje prvih pacijenata.

Nakon početnih problema s disanjem i povišenom temperaturom, par je podvrgnut laboratorijskim testovima koji su potvrdili infekciju virusom SARS-COV-2. Oboje su razvili respiratorni distres, uslijed kojeg su im pluća propadala. Trebalo je samo četiri dana da pacijenti dožive respiratorno zatajenje, a dva dana kasnije nisu mogli samostalno disati.

Na lijevoj su slici normalno prohodna pluća pri hospitalizaciji u bolnicu, dok su na desnoj slici zatamnjenja nastala već nakon 3 dana.

Rane rendgenske snimke otkrile su 'zatamnjenja' - gdje se zračni prostori u plućima pune tvari, obično gnojem, krvlju ili vodom. Neprovidnost takvog tkiva često je povezana sa zadebljanjem ili oticanjem mekog tkiva, poznatim kao konsolidacija.

Uočen je i fenomen nazvan 'ludo popločavanje', koji ukazuje na zadebljanje septuma te onemogućuje rad pluća.

Plućna ispunjenja s tekućinom progresivno su se pogoršavala kako se bolest razvijala. Istraživanje je također otkrila kako su krvne žile koje uzimaju krv iz srca u pluća postale povećane.

- Uzorke pluća u oba pacijenta karakterisala je hipertrofija plućnih žila, koje su povećane, posebno u područjima s izraženijim intersticijskim oštećenjem - napisali su istraživači.

Ovaj novi radiološki dokaz sugeriše drugačiji obrazac zahvaćenosti pluća u poređenju s onima opaženim u drugim poznatim teškim koronavirusnim infekcijama (SARS i MERS). To dokazuje nakupljanje plućnih infiltrata - abnormalne tvari koja se akumuliše postupno unutar stanica ili tjelesnih tkiva te je rani ukazatelj oštećenja pluća.

Slično je utvrđeno i u kineskom istraživanju na više od 1000 oboljelih, piše IFL Science. Mnoge teške komplikacije COVID-19 nastaju zbog upale pluća, stanja karakterizovanog upalom zračnih prostora u plućima. Ova upala može uzrokovati da se vrećice iz pluća preplave tekućinom i stanicama, što rezultuje kratkoćom daha, niskim nivoom kisika i kašljem. Na kraju, to može značiti da ne nedovoljnu apsorpciju kisika u krvotok. (Tuzlanski.ba)