Izbor novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a: Pat pozicija između Italije i Holandije
Foto: Tuzlanski.ba

Generalna skupština Ujedinjenih nacija održala je izbore za pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti za naredne dvije godine, ali pri izboru predstavnika Zapadne Evrope došlo je do "pat“ pozicije između Italije i Holandije, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija najvažniji je izvršni organ UN-a i broji 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta na sve odluke, te deset nestalnih koje bira Generalna skupština na mandate od po dvije godine i to svake godine po pet.

Kasno sinoć Generalna skupština UN-a tajnim glasanjem u dva kruga izabrala četiri nove nestalne članice Vijeća sigurnosti i to Etiopiju iz Afrike, Boliviju iz grupe Latinske Amerike i Kariba, zatim Kazahstan kao predstavnika Azije i Pacifika i Švedsku kao jednu od dva mjesta rezervirana za grupu Zapadna Evropa i ostali.

Za drugo mjesto rezervirano za Zapadnu Evropu i ostatak svijeta vodila se izjednačena utrka između Italije i Holandije, ali niti jedna od tih država nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu ni u pet izbornih krugova.

Tokom pauze su šefovi diplomacija Italije i Holandije postigli dogovor da podijele dvogodišnji mandat na način da u Vijeću sigurnosti 2017. godine bude Italija, a 2018. godine Holandija.

Taj dogovor će danas biti tema na najavljenom sastanku zemalja iz grupe Zapadna Evropa i ostali, a naknadno će dogovor morati odobriti i Generalna skupština na novom glasanju.

Mandat aktuelnih nestalnih članica Vijeća sigurnosti Venecuele, Malezije, Novog Zelanda, Španije i Angole ističe 31. decembra, a u njihove fotelje će dan kasnije sjesti novoizabrane članice. (Tuzlanski.ba)