Humanitarna pomoć stiže u Gazu ali isporuka hrane usporena i na opasno niskom nivou
Foto: Tuzlanski.ba

Humanitarna pomoć počela je pristizati u Gazu duž pristaništa koji su napravile SAD, ali šef američke humanitarne pomoći rekao je da novi morski koridor ne može biti zamjena za kopnene prijelaze i upozorio da su isporuke hrane i goriva koji ulaze u Gazu usporene na "opasno niske razime”.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby potvrdio je u petak da su kamioni puni humanitarne pomoći, uključujući hranu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poslane brodom s Cipra, iskrcani na obali Gaze i predani pod kontrolu UN-a.

Kirby je rekao novinarima na brifingu u Bijeloj kući: "Nadajmo se da će do trenutka kada završimo ovdje, neke od tih stvari zapravo biti u ustima gladnih ljudi."

Međutim, Associated Press je citirao neimenovanog dužnosnika UN-a koji je rekao da distribucija pošiljke nije počela u petak poslijepodne, piše TheGuardian.

Ujedinjeno Kraljevstvo je saopštilo da isporuka pomoći koja je istovarena u petak uključuje i 8400 kompleta za pružanje privremenog skloništa od plastičnih folija.

Voditeljica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Samantha Power, rekla je da će SAD koristiti morski put za isporuku “metričkih tona pomoći koja spašava živote, uključujući hranu bogatu hranjivim tvarima za potporu hiljadama najranjivije djece i odraslih u Gazi i kritične potrepštine kao što su plastične folije za sklonište, kanisteri za čistu vodu i pribor za higijenu”.

No, Power je dodao: “Pristanište koje je danas otvoreno ne zamjenjuje niti zamjenjuje kopnene prijelaze u Gazu, od kojih svaki mora raditi s maksimalnim kapacitetom i učinkovitošću. Svaki trenutak kada prijelaz nije otvoren, kada se kamioni ne kreću ili kada se pomoć ne može sigurno distribuirati, povećava užasnu ljudsku cijenu ovog sukoba.

"U posljednja dvije sedmice hrana i gorivo koje ulaze u Gazu usporili su se na opasno niske razine - jedva 100 kamiona pomoći dnevno je ulazilo u Gazu, daleko manje od 600 potrebnih svaki dan za rješavanje prijetnje gladi", upozorio je Power. "Mora se učiniti mnogo više kako bi se spasili životi i ublažila raširena patnja."

Izraelske vojne operacije oko južnog grada Rafaha dovele su do zatvaranja obližnjeg prijelaza iz Egipta i prekida gotovo svih kopnenih isporuka kroz druga južna vrata u Kerem Shalomu. U međuvremenu, kamioni koji su išli prema sjevernom prijelazu kod Ereza upali su u zasjedu i opljačkani od strane izraelskih ekstremista posljednjih dana.