Foto: Tuzlanski.ba

Povodom Međunarodnog dana mladih Mreža mladih Hrvatske (MMH) ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske predstavila je zahtjeve mladih prema novoj Vladi koji se odnose na zapošljavanje, stanovanje, obrazovanje te uključivanje mladih u kreiranje politika, javlja Anadolu Agency (AA).

Mreža mladih Hrvatske (MMH), kao nacionalno vijeće mladih, ima cilj skrenuti pažnju na goruće probleme s kojima se mladi u Hrvatskoj suočavaju, pogotovo usred pandemije COVID-a 19, te predlažu konstruktivna rješenja novoj Vladi i novom Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade.

Predsjednik MMH Josip Miličević kazao je kako su mladi prije pandemije COVID-a 19 bili u teškoj situaciji te kako je ova kriza dodatno pokazala kako su mladi ranjiva skupina.

Miličević je iznio prijedloge i savjete koji se tiču pet osnovnih područja: zapošljavanja, stanovanja, obrazovanja, uključivanja mladih te politika za mlade.

“Kad je riječ o zapošljavanju, najveći problem s kojim se mladi suočavaju u Hrvatskoj nije ima li ili nema posla, nego koliko je kvalitetan i stabilan taj posao. Mladi rade na kratkoročne ugovore, na određeno i često su potplaćeni, što je jedan od glavnih razloga zbog kojeg mladi odlaze, ne uspijevaju se osamostaliti i ostvariti u Hrvatskoj”, kazao je Miličević.

Preporuke MMH-a idu u smjeru poticanja ugovora o radu na neodređeno, odnose se na studentski rad pri kojem mladi koji rade i preko 40 sati tjedno tokom studija nemaju ni dan radnog staža kada izađu na tržište rada, niti naknadu za nezaposlene, iako su proteklih godina kontinuirano radili.

S obzirom na stanovanje, Hrvatska je i dalje na začelju Evropske unije po osamostaljenju mladih, ističe Miličević, te ocjenjuje kako je glavni problem visoka cijena najma stana i inzistiranje na kupnji stana, s obzirom da mladi često nisu u stanju dobiti kreditno zaduženje od banaka jer rade na kratkoročne ugovore.

“Predmet građanskog odgoja i obrazovanja nije ušao u sve škole, uprkos velikom civilnom protestu koji je održan 2016. s ciljem njegovog uvođenja”, kazao je Miličević te dodao kako je Hrvatskoj potrebna popularizacija strukovnog i dualnog obrazovanja.

Predstavnik mladih Hrvata je tražio da oni budu uključeni u formiranje politika, da budu partneri suradnici, jer cilj je isti, da mladi imaju što bolji život i da se uspiju ostvariti u Hrvatskoj, da ne moraju tražiti put izvan zemlje...

Predstavnici MMH službeno su urudžbirali Vladi RH savjete i preporuke kako bi se poboljšao život mladih te što veći broj njih zadržao u zemlji.

Mreža mladih Hrvatske (MMH) savez je udruženje mladih i za mlade koji trenutno broji 58 organizacija članica.