Haški tribunal: Karadžić oslobođen odgovornosti za genocid u sedam općina (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Gotovo 21 godinu, otkada je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) podigao prvobitnu optužnicu za ratne zločine protivRadovana Karadžića (1945.), danas će bivšem predsjedniku Republike Srpske i kreatoru zla koje se desilo u BiH, biti izrečena presuda.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. jula 1995. U pritvor Međunarodnog suda stigao je 30. jula 2008., nakon što je proveo više od 13 godina na slobodi izbjegavajući hapšenje. Uhapšen je u Beogradu 21. jula 2008. godine gdje se skrivao pod imenom Dragan Dabić. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009. godine.

Danas je ICTY oslobodio Karadžića od odgovornosti za genocid nad nesrbima u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Ovo je prava od ukupno 11 tačaka optužnice protiv Radovana Karadžića. Izricanje presude optuženom Radovanu Karadžiću počelo je u 14 sati, a prema planu Haškog tribunala trebalo bi trajati najduže do 16 sati i 30 minuta.

Vijeće je konstatovalo da su bosanski muslimani i Hrvati podvrgnuti teškim povredama, ali ipak se nije uvjerilo da su zločini sprovedeni s genocidnom namjerom.