Haos u Turskoj: Predsjednik na sigurnom, načelnik Generalštaba zarobljen, tenkovi na cestama, letovi otkazani (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je na sigurnom, potvrđeno je iz njegovog ureda, javljaju svjetski mediji. Prema posljednjim informacijama, javio se putem telefona i kazao da se vraća u Ankaru.

Dio vojnih snaga zarobio je načelnika Generalštaba vojske Turske Akara Hulusia  i uzet je kao talac, a letovi sa istanbulskog aerodroma su otkazani, javlja Sky news.

Smjenjivanje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je od 2003. godine na poziciji u Turskoj, bio bi jedan od najvećih smjena vlasti na Bliskom istoku posljednjih godina.

Ruski ministar preporučio je građanima Rusije da budu iza zatvorenih vrata i ne izlaze. Isto svojim građanima prepuručuje i vlast SAD-a.

Turska vojska je objavila da je preuzela vlast i zbacila vladu premijera Binalija Yildirima.

Turski premijer se oglasio i kazao da će na silu biti odgovoreno silom. Kako javljaju turski mediji,  turska vojska je večeras blokirala neke strateške tačke u Istanbulu. Spominje se čak i državni udar, a pojedine grupe tvrde da je ograničeno korištenje Facebooka i Twittera u Turskoj. Stanje u ovoj zemlji je haotično, tenkovi i vojska na cestama, letjelice u zraku. (Tuzlanski.ba)