Evropski parlament podržao ulazak Hrvatske u Schengen
Foto: Tuzlanski.ba

Za definitivnu potvrdu ulaska Hrvatske u Schengen potrebna još odluka Vijeća Evropske unije, konačna odluka se očekuje 9. decembra.

Evropski parlament u četvrtak je ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u schengenski prostor i sada je za definitivnu potvrdu potrebna još odluka Vijeća Evropske unije.

Zastupnici su na plenarnoj sjednici u Briselu izglasali mišljenje EP-a o nacrtu odluke Vijeća EU-a za primanje Hrvatske u schengenski prostor.

Glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo suzdržanih, prenosi Hina.

U tekstu se kaže da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanju schengenskom prostoru i nema zapreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutrašnjih graničnih kontrola.

Ovim glasanjem završena je uloga EP-a u postupku ulaska Hrvatske u schengenski prostor.

Položili testove ‘s najboljim ocjenama’

Uloga EP-a u tom odlučivanju samo je savjetodavna, ali prema pravilima postupka, Vijeće EU-a, odnosno države članice Unije, moraju zatražiti mišljenje od EP-a.

Konačnu odluku donijet će 22 države članice EU-a, ujedno članice schengenskog prostora, na sastanku 9. decembra.

“Schengen je čekao Hrvatsku. Hrvatski narod je čekao i sada je stigao taj trenutak”, rekao je izvjestilac za ulazak Hrvatske u schengensko područje Paulo Rangel na raspravi EP-a o tom pitanju.

Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas istaknuo je da su Hrvatska, ali i Bugarska i Rumunija, zaslužile te ispunile sve što je potrebno za ulazak u najveći prostor bez unutrašnjih graničnih kontrola na svijetu.

Istaknuo je da je Hrvatska sve evaluacije i testove položila s “najboljim ocjenama”, a posebno je pohvalio uspostavu nezavisnog mehanizma za nadzor postupanja policije na granicama.