Dva oficira italijanske žandarmerije suspendovana zbog navoda o silovanju dvije američke studentice
Foto: Tuzlanski.ba

Dva oficira italijanske žandarmerije (Carabinieri) suspendirana su zbog optužbe da su silovali dvije studentice iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prenosi Anadolu Agency (AA).

Gnusni slučaj dogodio se u četvrtak u centru Firence, a italijanski mediji javljaju da su slučaj policiji prijavile napadnute 20-godišnje studentice koje studiraju u tom italijanskom gradu.

Dva pripadnika italijanske žandarmerije intervenirala su u ranim jutarnjim satima nakon prijave o neredima u noćnom baru na Michelangelovom trgu, a pošto u blizini nije bilo taksi vozila, službenim vozilom žandarmerije su odvezli dvije američke studentice do njihovog stana, a potom ih navodno i silovali.

Karabinjeri su supendirani, a u toku je istraga o skandalu o kojem će se više detalja znati nakon objavljivanja rezultata DNK analize nad uzorcima iz stana djevojaka.

Italijanska novinska agencija (ANSA) javlja da slučaj pomno prati i američki State Department posredstvom konzulata u Firenci.

Italijanska resorna ministrica Roberta Pinotti izjavila je da se čekaju rezultati istrage o slučaju i da će počinioci biti najoštrije kažnjeni ako se utvrdi da su počinili to za šta ih studentice terete.