Francuska policija evakuisala je područje oko Eifellovog tornja nakon što je muškarac viđen kako se penje na znamenitosti Pariza nekoliko sati pre ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara.

Drama u Parizu pred zatvaranje Olimpijskih igara: Muškarac se popeo na Eiffelov toranj
Foto: X.com | Penje se po tornju

Čovjek bez majice je viđen kako se penje po tornju od 330 metara u popodnevnim satima. Nejasno je odakle je započeo svoj uspon, ali je primjećen odmah iznad olimpijskih prstenova koji krase drugi dio spomenika, odmah iznad prve palube za gledanje, piše ABC News.

Policija je ispratila posjetioce iz tog područja oko 15 sati. Nekim posjetiocima koji su bili nakratko zaključani na drugom spratu dozvoljeno je da izađu oko 30 minuta kasnije.

Ne očekuje se da će Kula biti dio ceremonije zatvaranja, koja je trebala početi na Stade de France u sjevernom predgrađu Saint-Denis u 21 sat.

Incident se dogodio dok se olimpijsko takmičenje završava, a službe sigurnosti u Parizu i šire prebacuju fokus na ceremoniju zatvaranja koja će spustiti zavjesu na igre.

Više od 30 hiljada policajaca raspoređeno je danas u Parizu. Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da će oko 3 hiljade policajaca biti mobilizirano oko Stade de Francea, a 20 hiljada policajaca i drugog sigurnosnog uposleništva u Parizu i oblasti Saint-Denis biti mobilizirano kasno u nedjelju navečer kako bi se osigurala sigurnost posljednjeg dana Olimpijske igre.