Cijena sreće najskuplja je u Iranu, gdje je na globalnoj mapi Bosna i Hercegovina?
Foto: Tuzlanski.ba

Novac ne garantuje sreću, ali pomaže ljudima u savladavanju i zadovoljavanju osnovnih životnih potreba.

Najmanje novca za sreću potrebno je stanovnicima Sierra Leonea - oni bi u prosjeku bili sretni sa godišnjom platom od samo 8.119 eura, odnosno 676 eura mjesečno.

Pokazala je to studija australskog lanca mjenjačnica po imenu S Money.

Istraživači su proučavali 173 zemlje svijeta, njihove prosječne plate i cijene namirnica u lokalnim trgovinama kako bi otkrili koji je to iznos prihoda pri kojem daljnje povećanje plate nema utjecaja na sreću pojedinca.

Oni tvrde da su pronašli optimalnu godišnju količinu novca u svakoj od tih zemalja.

Činjenica da se Sierra Leone našla na vrhu ljestvice zemalja koji su sretni s najnižim iznosom godišnje plate od 173 uključenih država u studiji nikoga nije previše iznenadilo, piše Punkufer.hr.

Ta zapadnoafrička država ima vrlo visoku stopu siromaštva do koje je došlo - stručnjaci vjeruju - zbog korupcije vlade, nedostatka obrazovnog sistema, nepostojanja građanskih prava i općenito loše infrastrukture u zemlji.

Na popisu deset zemalja u kojima je sreća "najjeftinija" našle su se uglavnom zemlje iz Afrike i Južne Amerike. Sierra Leone slijede Surinam, Madagaskar, Gvajana, Sudan, Nikaragva, Kolumbija, Gambija, Bolivija i Gana.

S druge strane, ljudima u Iranu potrebno je najviše novca za sreću. U istoj studiji otkriveno je da zbog ogromne inflacije od gotovo 60 posto Irancima trebala plata od 224.800 eura godišnje, odnosno oko 18.737 eura mjesečno da bi bili sretni.

Na popisu deset zemalja u kojima je sreća najskuplja nalaze se Jemen, Australija, Zimbabve, Norveška, Švicarska, Novi Zeland, Izrael, Island i Sjedinjene Američke Države.

Hrvatska je, pak, negdje na pola puta između dviju krajnosti. Prema studiji S Moneyja, Hrvati bi bili sretni s mjesečnom platom od 1.775 eura mjesečno, odnosno sa 21.295 eura godišnje. To je ukupno oko 6.000 eura manje nego što je potrebno Slovencima ili otprilike 3.000 eura više nego što je za sreću potrebno Srbijancima.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, njeni bi građani prema studiji bili sretni sa 19.406 dolara godišnje, što je nešto više od 35.000 KM godišnje, odnosno nešto manje od 3.000 KM mjesečno.

Kompletan popis 173 zemlje svijeta obuhvaćene studijom u kojoj je analizirana cijena sreće možete pogledati ovdje.