U pismu koje je Smith nakon ostavke objavio na X-u, navedeno je da je "britansko Ministarstvo vanjskih poslova saučesnik u ratnim zločinima".

Britanski diplomata podnio ostavku jer njegova zemlja prodaje oružje Izraelu
Foto: Arhiva

Mark Smith, diplomata u britanskoj ambasadi u Dablinu, podnio je ostavku na svoju funkciju u znak protesta jer njegova zemlja prodaje oružje Izraelu.

U pismu koje je Smith nakon ostavke objavio na X-u, navedeno je da je "britansko Ministarstvo vanjskih poslova saučesnik u ratnim zločinima".

Naveo je da žali zbog ostavke, ali da ne može raditi u instituciji koja sarađuje u ratnim zločinima.

Smith je istakao da je ranije radio u jedinici ministarstva koja se odnosi na dozvole za izvoz oružja na Bliski istok i u Sjevernu Afriku.

Navodeći da je stručnjak za ovu temu, Smith je rekao:

"Svaki dan smo svjedoci ratnih zločina i kršenja međunarodnog humanitarnog prava koje je Izrael počinio u Gazi. Vodeće ličnosti izraelske Vlade i vojske jasno pokazuju svoje genocidne namjere."

Smith je u svom pismu naveo da su civilne strukture poput univerziteta i domova uništene, humanitarna pomoć blokirana i da u Gazi više nema sigurnog mjesta.

"Napadaju se ambulantna kola Crvenog križa, škole i bolnice su redovno na meti. To su ratni zločini", kazao je Smith.

Istakao je da je izrazio zabrinutost oko prodaje oružja na svim nivoima ministarstva.

"Iako se britanska prodaja oružja Izraelu ne može opravdati ni na koji način, prodaja oružja se nekako nastavlja", rekao je Smith.

Kritikovao je i izjave britanskih zvaničnika da imaju najtransparentniji sistem izvoznih dozvola na svijetu u vezi s prodajom oružja.

"Istina je suprotna. Kao državni službenik koji je izrazio zabrinutost zbog ove nezakonitosti u ministarstvu, veoma je uznemirujuće biti ignorisan na ovaj način", naveo je.

Smithova ostavka dobila je podršku i od specijalne izvjestiteljice Ujedinjenih nacija (UN) za Palestinu Francesce Albanese.

"Nadam se da će više diplomata slijediti hrabri put Marka Smitha i govoriti protiv onih koji omogućavaju izraelsku brutalnost", napisala je Albanese na X nalogu.

Britanski emiter BBC također je potvrdio Smithovu ostavku putem svojih izvora. U vijesti je navedeno i da se Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije nije oglašavalo o ovom pitanju.