Brammertz o presudi Karadžiću: Pravda je zadovoljena
Foto: Tuzlanski.ba

Tužilaštvo Haškog tribunala pozdravlja presudu Pretresnog vijeća kojom je Radovan Karadžić osuđen na kaznu od 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilaštvo navodi kako je zadovoljno smo što je Pretresno vijeće prihvatilo veliki broj dokaza koji izvan razumne sumnje dokazuju Karadžićevu individualnu krivičnu odgovornost za cijeli niz zločina. To uključuje zločine počinjene u opštinama u Bosni i Hercegovini, zločine počinjene za vrijeme opsade Sarajeva i srebrenički genocid.

"Svijet je 1993. godine odlučio da žrtve u bivšoj Jugoslaviji zaslužuju pravdu. Već dva desetljeća te žrtve nam ukazuju povjerenje da tu pravdu i ostvarimo. Hiljade žrtava su došle ovdje da ispričaju svoje priče i da se hrabro suoče sa svojim mučiteljima. Danas je ovom osuđujućom presudom to povjerenje opravdano. Pravda je zadovoljena. Istina utvrđena ovom presudom bit će brana neprestanim pokušajima negiranja patnje hiljada ljudi i zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji. Ovakvi trenuci takođe trebaju da nas podsjete na to da danas u bezbrojnim sukobima u cijelom svijetu milioni žrtava čekaju na svoju pravdu. Ova presuda pokazuje da je pravdu moguće ostvariti", rekao je Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala.

Tužilaštvo navodi se, izražava zahvalnost međunarodnoj zajednici, posebno Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, generalnim sekretarima UN-a i Evropskoj uniji. Njihova trajna opredijeljenost za utvrđivanje odgovornosti omogućila nam je da obezbijedimo hapšenja svih bjegunaca i dovršimo svoj posao. Tužilaštvo smatra da proces ostvarivanja pravde, iako je ova presuda važan korak, još nije završen.

"Preveliki broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvijek čeka pravdu. I prevelik je broj porodica koje još uvijek ne znaju za sudbinu svojih najdražih. Pozivam nacionalne vlasti i međunarodnu zajednicu da i dalje na nacionalnom nivou daju podršku pravdi za ratne zločine i potrazi za nestalima", rekao je tužilac Brammertz. (Tuzlanski.ba)