Bivši specijalac američkih specijalnih jedinica Navy SEAL-s Erik Prince komentarisao je na X-u pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Bivši američki specijalac: Trump je živ isključivo zbog lošeg vjetra
Foto: X.com

"Nakon jučerašnje tragedije u Pennsylvaniji svi možemo prepoznati da nas kao Amerikance naša neodgovorna birokratija nastavlja iznevjeravati", započinje, te dodaje:

"Donald Trump danas je živ isključivo zahvaljujući lošem vjetru koji nije dobro procijenio zli ubica. Kao što grafikoni pokazuju, vjetar od samo 8 kilometara na sat bio je dovoljan da pomakne vjerovatno vrlo lagani metak od 3.5 grama. Činjenica da je Tajna služba dopustila napadaču naoružanom puškom unutar 200 metara do planiranog događaja je ili zlonamjernost ili golema nesposobnost.

Jasno je da je postojao odgovarajući nekontrolisani prostor za atentatora da se pomakne na svoje mjesto i ispali više ciljanih hitaca. Snajperist je odmaknuo lice od puške umjesto da obavi svoj posao i ubije napadača. Jasno je da su gledali napadača, ali očito nisu reagovali prvi. Kad su reagovali, ubica je već ispalio najmanje 5 metaka, ranio Trumpa i ubio jednu osobu. Očito je Tajna služba zakazala u osnovama osiguranja tog područja i nakon što su ispaljeni hici, njihovo izvlačenje je bilo nespretno i ostavilo je Trumpa vrlo izloženim.

Hoće li biti odgovornosti? To nije način na koji se rade stvari u Washingtonu. Neozbiljni i nedostojni ljudi na vlasti zamalo su nas doveli do katastrofe. Zasluge moraju biti jedini odlučujući čimbenici pri zapošljavanju, a to nažalost nije slučaj u Washingtonu. Trump s pravom dovodi u pitanje kompetentnost onih koji ga štite jer su jučer podbacili u gotovo svakom pogledu", napisao je između ostalog Prince.