Filantrop i milijarder Bill Gates posljednjih je nekoliko decenija posvetio upozoravanju javnosti na ozbiljne globalne prijetnje, poput nadolazećih klimatskih katastrofa i sve češćih cyber napada. Međutim, dvije potencijalne katastrofe posebno ga brinu – veliki rat i nova pandemija.

Bill Gates upozorava: Svijet se suočava s novom pandemijom i mogućnošću velikog rata
Foto: Screenshot | CNBC | Bill Gates

U nedavnom intervjuu za CNBC , Bill Gates je izjavio da "mnogo nemira" u današnjem svijetu može dovesti do velikog sukoba, ali čak i ako do njega ne dođe, "još jedna pandemija" je vrlo vjerovatna u narednih 25 godina.

Istraživanja pokazuju da su pandemije sve češće zbog utjecaja klimatskih promjena i porasta globalnog stanovništva. Prema Gatesu i stručnjacima iz zdravstvenog sektora, nije pitanje hoće li se pandemija dogoditi, već hoće li svijet biti spremniji nego što je bio 2020. godine za Covid-19. Gates je kritički govorio o Sjedinjenim Američkim Državama, koje su, prema njegovom mišljenju, podbacile u vođenju odgovora na pandemiju.

U svojoj knjizi iz 2022. godine, „Kako spriječiti sljedeću pandemiju“, Gates je iznio niz preporuka za vlade širom svijeta, poput jačanja politika karantina, ulaganja u praćenje bolesti te razvoja i istraživanja vakcina. Iako je zabilježen određeni napredak, Gates ističe da globalni odgovor i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, prenosi Tuzlanski.ba.

Političke podjele koje su, prema mnogima, ometale adekvatan odgovor na Covid-19 i dalje su prepreka za pripremu na buduće pandemije. Gates vjeruje da je potrebno više dijaloga o tome što je urađeno dobro, a što nije, kako bi se izgradila bolja spremnost u narednih pet godina.

Ova tema bit će detaljno obrađena u nadolazećem dokumentarnom serijalu Netflixa „Šta je sljedeće? Budućnost sa Billom Gejtsom“, čija je premijera zakazana za 18. septembar. U jednoj od epizoda Gates se sastaje s dr. Anthonyjem Faucijem, bivšim direktorom Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, kako bi razgovarali o moralnoj odgovornosti bogatih nacija u sprječavanju širenja bolesti.

Fauci je nedavno objavio memoare pod nazivom "Dežurni", u kojima izražava zabrinutost zbog krize povjerenja uzrokovane dezinformacijama koje su utjecale na javno zdravlje. Ipak, u razgovoru za People u julu, Fauci je izrazio nadu da će se povjerenje u znanost s vremenom vratiti, rekavši: „Još uvijek sam oprezni optimista da će bolji anđeli u ljudima na kraju prevladati.”