Foto: Tuzlanski.ba

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) upozorila je svjetsku javnost da se ova agencija nalazi "na ivici ponora" zbog velike finansijske krize s kojom se suočava, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni povjerenik UNRWA-e Philippe Lazzarini kazao je nakon redovne posjete Gazi da UNRWA proživljava finansijsku krizu bez presedana, dodajući kako je bilans troškova i prihoda ove agencije poremećen zbog porasta broja izbjeglica i njihovih potreba kao i eskalacije krize u regionu.

"UNRWA trenutno nema na raspolaganju sredstva za pokrivanje svojih troškova do kraja ove godine", rekao je Lazzarini.

Istakao je da se kriza događa u momentima kada se oko 28.000 uposlenika UNRWA-e, kako je rekao, bori u prvim redovima fronta protiv pandemije koronavirusa.

Dodao je da će UNRWA i dalje nastaviti tražiti finansijska sredstva za usluge koje pruža i nastojati osigurati sigurnije i bolje uvjete života od trenutnih, napominjući da će ova agencija UN-a nastaviti pomagati palestinskim izbjeglicama sve dok se ne nađe političko rješenje za postojeće probleme.

Nadaju se da će se međunarodna zajednica odazvati UNRWA-inom apelu

Lazzarini je kazao da se nada da će se međunarodna zajednica odazvati UNRWA-inom apelu za pomoć i podršku u momentima pogoršanja ekonomske situacije palestinskih izbjeglica koji su dodatno pogođeni i pandemijom COVID-19.

Pozvao je na održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi se razgovaralo o potrebama izbjeglica i donacijama, dodajući da je zdravstveni sektor u Gazi pred kolapsom zbog pandemije COVID-19 te da je izbjeglicama UNRWA potrebna više nego ikada, prvenstveno zbog zdravlja i obrazovanja.

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su 24. novembra da se UNRWA suočava s deficitom od 115 miliona dolara te da se njihova agencija nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

Morali odgoditi isplatu dijela plata 28.000 uposlenika

Lazzarini je početkom novembra izjavio da su morali odgoditi isplatu dijela plata 28.000 uposlenika koji rade u okviru ove agencije, uključujući medicinske radnike i nastavnike.

Nakon što je odlazeći američki predsjednik Donald Trump, nedugo nakon što je izabran, obustavio finansijsku podršku UNRWA-i, ova međunarodna agencija za pružanje pomoći palestinskim izbjeglicama zapala je u ozbiljne finansijske probleme.

UNRWA, osnovan 1949. godine, pruža ključnu pomoć palestinskim izbjeglicama u blokiranom Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali koja je pod izraelskom okupacijom te u Jordanu, Libanu i Siriji.