Foto: Tuzlanski.ba

Prvi parking za bicikla u modernom kompleksu izgrađenom ispod vode u Amsterdamu za manje četiri mjeseca je skoro dostigao maksimalnu popunjenost, što još jednom potvrđuje da se Nizozemska s pravom često naziva i zemljom bicikala.

Smješten preko puta željezničke stanice i to ispod vode, amsterdamski parking za bicikla otvoren je krajem januara i ima kapacitet 7.000 mjesta.

Izgradnja ovog modernog zdanja trajala je četiri godine. Parkingom upravlja lokalna administracija. Prvi dan parkinga je besplatan, a svaki naredni dan se plaća po cijeni od 1.35 eura.

Kompleks ima tri izlaza, uključujući i direktne poveznice sa metro i željezničkim stanicama.

Pored ovog parkinga, iza amsterdamske željezničke stanice nalazi se još jedan parking sa kapacitetom od 4.000 bicikala. Na toj lokaciji postoje još dva parkinga sa kapacitetima od 1.550 i 1.300 bicikala. Dakle u blizini amsterdamske željezničke stanice parking je osiguran za ukupno 13.850 bicikala.

Prema podacima lokalne administracije i kompanije Prorail, željezničku stanicu u Amsterdamu dnevno koristi oko 200.000 ljudi, a mnogi od njih dolaze biciklom.

- Zemlja bicikala -

Bicikl je neizostavni dio svakodnevnog života u Nizozemskoj, gdje ga koriste svi od djece do staraca.

Sa 17 miliona stanovnika, Nizozemska je poznata kao “zemlja bicikala“ s 23 miliona bicikala i prosjekom od 1,3 bicikla po glavi stanovnika.

Nizozemska ima 37.000 kilometara biciklističkih staza, koje se približavaju opsegu Zemlje. U Nizozemskoj u prosjeku svaka osoba godišnje biciklom pređe 888 kilometara.

Najveći parking za bicikla na svijetu sa kapacitetom od 12.500 mjesta nalazi se u nizozemskom gradu Utrechtu, a upravo taj glad je proglašen i gradom koji je najnaklonjeniji korisnicima ovog prevoznog sredstva.

- Korisnici zadovoljni čistoćom parkinga -

Iako stalno radi na unapređenju infrastrukture namijenjene biciklistima, nizozemska vlast teško stiže korak potreba koje se proizilaze iz sve većih potreba biciklista, a posebno u centrima velikih gradova.

Mještanin Amsterdama Andrey Averyanov (33) sa Anadoliju je kazao da život ne može zamisliti bez bicikla.

“Život u gradu je nemoguć bez bicikla. Prethodno parkiralište nije izgledalo dobro, bilo je prljavo, vrlo je bilo teško pronaći mjesto i nije bilo sigurno. Srećom, otvorili su ovo novo mjesto. Ovo je vrlo ozbiljan napredak. Čišće i sigurnije parkiralište“, kazao je Averyanov.

I 30-godišnja Madison Lucch rekla je da je zadovoljna novim parkingom i da je njen dvotočkaš sada siguran i zaštićen i od kiše.

“Sviđa mi se ovdje, čisto je i besplatno je prva 24 sata“, rekla je Lucch.

Lies Wutsfeld, koji zbog svog posla putuje na relaciji Amsterdam-The Haag, rekao je da je novo parkiralište produžilo njegov put, a da je prethodno parkiralište bilo vrlo blizu željezničkog perona.

“Prednji dio novog parka obično je pun, potrebno mi je deset minuta da odem do voza nakon parkiranja bicikla straga“, rekao je Wutsfeld.