Amerikanac optužen da je htio ući u Siriju i pridružiti se ISIS-u
Foto: Tuzlanski.ba

Državljanin Sjedinjenih Američkih Država Joshua Van Haften tereti se da se namjeravao priključiti grupi ISIS nakon neuspjelog pokušaja da doputuje do Bliskog istoka, javlja Anadolu Agency (AA).

Tridesetčetverogodišnjak je uhapšen sinoć na međunarodnom aerodromu O'Hare u Chicagu nakon što se vratio iz Turske. Tereti se za pokušaj davanja materijalne podrške terorističkoj organizaciji.

U krivičnoj prijavi protiv njega navodi se kako je Van Haften prije putovanja razgovarao s nekolicinom prijatelja o planiranom odlasku iz SAD u Istanbul u augustu.

Navodi se kako je u jednoj od svojih objava na društvenoj mreži Facebook naveo kako nije mogao preći granicu Turske prema Siriji. Dodao je kako su "ljudi koji su mu trebali pomoći, zapravo samo željeli njegov novac i da je ostao bez novca".

Sud u Madisonu navodi kako je Van Haften već ranije dolazio u sukob sa zakonom kada je 1999. godine optužen za seksualno zlostavljanje kao i druge prekršaje tokom 2007. godine. Za zlostavljanje je bio osuđen na osam godina zatvora, ali je 2000. godine oslobođen.