Akvizicija teška 25 milijardi dolara: Nastaje div sa 710.000 radnika
Foto: Tuzlanski.ba

Američki Kroger je u petak objavio da planira kupiti Albertsons u ugovoru vrijednom gotovo 25 milijardi dolara koji bi mogao promijeniti američku maloprodajnu industriju i uticati na to kako milioni kupaca kupuju svoje namirnice.

Ugovorom, za koji se očekuje da će se zaključiti 2024., spojit će se dva velika lanca supermarketa u zemlji i stvoriti jedan od najvećih privatnih poslodavaca.

Dvije firme zajedno imaju 710.000 radnika, gotovo 5.000 trgovina i više od 200 milijardi dolara prodaje. Firme kažu da dopiru do 85 miliona domaćinstava.

Maloprodajna industrija se konsolidirala posljednjih godina, a spajanje bi firmama dalo veći opseg da se obrane od konkurencije Amazona, Walmarta i drugih maloprodajnih divova.

Tradicionalni supermarketi bili su pod pritiskom ovih i drugih firmi – diskontnih lanaca kao što su Dollar General i Aldi, skladišni klubovi poput Costco i internetskih trgovaca mješovitom robom.

Ako se posao sklopi, to bi bilo jedno od najvećih spajanja u istoriji maloprodaje u SAD-u – nadmašujući Amazonovu akviziciju Whole Foodsa 2017. za 13,7 milijardi dolara.

Firma bi postala treći najveći trgovački lanac u Americi po prodaji.

Njegov kombinirani tržišni udio u trgovini mješovitom robom vrijednoj 1,4 biliona dolara iznosio bi 13,5 posto, prema Morgan Stanleyju, što bi ga činilo drugim najvećim trgovcem mješovitom robom iza Walmartova udjela od 15,5 posto. (Biznis info)