Beluga kit za kojeg se sumnjalo da je ruski špijun i koji je nedavno pronađen mrtav u blizini norveške obale je upucan, tvrde aktivisti za prava životinja.

Aktivisti za zaštitu životinja: Kit koji se smatrao ruskim špijunom je upucan
Foto: Ilustracija

Tijelo inače zdrave i relativno mlade životinje, s nadimkom Hvaldimir, pronađeno je kako pluta u zaljevu kraj jugozapadne obale zemlje. Grupe za prava životinja rekle su da je kit pronađen s ranama od metka i da je upucan u "gnusnom zločinu".

"Tražit ćemo pravdu za Hvaldimira", obećala je osnivačica Udruženja One Whalea Regina Haug preko društvenih mreža.

One Whale osnovan je za praćenje beluge, koja je postala poznata nakon što je uočena u norveškim vodama prije pet godina.

Blijedi kit je viđen s GoPro kamerom pričvršćenom za pojas na kojem je pisalo "Oprema St Petersburga" - što je izazvalo nagađanja da bi se znatiželjni sisavac mogao baviti špijunažom.

Tijelo sisavca pronađeno je kako pluta kraj jugozapadnog grada Risavika 1. septembra i odvezeno je u najbližu luku na pregled.

Noah i One Whale rekli su da su podnijeli prijavu norveškoj policiji tražeći od njih da otvore krivičnu istragu.

"Imao je više rana od metaka oko tijela", rekla je Haug iz One Whalea putem službenog Instagram računa nakon što je u ponedjeljak pogledala tijelo.

S procijenjenom starošću od oko 15 godina, Hvaldimir nije bio star za beluga kita, koji može doživjeti i 60 godina.

Policija je lokalnim medijima rekla da će ispitati slučaj "kako bi utvrdila postoje li razumni motivi za pokretanje istrage".

Inače, Hvaldimir je prvi put prišao norveškim brodovima u aprilu 2019. godine u blizini otoka Ingoya, oko 415 km od Murmanska, gdje je smještena ruska Sjeverna flota.

Njegovo uočavanje je privuklo pažnju jer se beluge rijetko viđaju tako daleko južno od visokog Arktika.

Rusija ima historiju treniranja morskih sisavaca u vojne svrhe.