Foto: Tuzlanski.ba

Snage Pešmergi oslobodile su tri sela od terorističke organizacije ISIS na sjeveroistoku iračkog grada Mosula, javlja Anadolu Agency (AA).

Načelnik Generalštaba Kurdske samouprave na sjeveru Iraka Cemal Muhammed kazao je kako su snage Pešmergi sedmog dana akcije oslobađanja Mosula zabilježile napredak na frontovima Naweran i Bashiqa.

Snage Pešmergi su ušle u sela Omer Kamchi, Fazilin i Tirbize, a sukobi u Tizxirabu i dalje traju.

U jutarnjim satima očekuje se oslobađanje Bashiqe koja je udaljena 20 kilometara od centra grada. Ovo mjesto duže od 2,5 godine nalazi se u rukama terorističke organizacije ISIS.

Iračka vojska jučer je uspostavila potpunu kontrolu nad mjestima Al-Hamdaniye i Bertella, a ranije je zauzela i pojedina područja distrikta Karakus, te je zabilježen napredak u akciji na sjeveru gdje je u sukobima ubijeno 112 militanata, a uništeno je i nekoliko vozila organizacije, kontrolni štab i druga uporišta.

Državna televizija javila je kako su oslobođena pojedina područja Karakusa udaljena 20 kilometara od centra Mosula.

Iračka policija je u mjestu Es-Sura, na jugu, neutralizirala pet bombaša samoubica.

U okviru akcije oslobađanja Mosula u toku sedmice život su izgubila i dva novinara.

Mosul je drugi najveći grad u Iraku kojeg od jula 2014. godine kontroliraju teroristi ISIS-a. Potpomognute koalicionim zračnim intervencijama, iračke snage koje okupljaju iračku vojsku, policiju, šiitske milicije, sunitske plemenske grupe i kurdske snage Pešmerge, pokrenule su operaciju oslobađanja tog grada koji, pored sirijskog Daire z Zura, slovi za glavnu utvrdu terorista ISIS-a.

Najveći problem iračkih snaga u operaciji predstavlja više od milion civila u Mosulu koji bi mogli biti žrtve svirepih ISIS-ovih zločina. Drugi problem predstavlja modus na koji će kontrola u Mosulu biti uspostavljena nakon poraza ISIS jer među iračkim snagama postoje jasni antagonizmi na bazi etničkih i vjerskih podjela. (Tuzlanski.ba)