Vučić iz New Yorka: Neke države su nam zabile nož u leđa
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u New Yorku, uoči glasanja u Općoj skupštini UN-a o rezoluciji o Srebrenici, da je Crna Gora odigrala “prljavu ulogu” svojim amandmanima i da je pokretanje te inicijative napravilo razdor u regiji, prenosi Beta.

“Vrlo prljavu ulogu su odigrali crnogorski amandmani, ali tu nije kriva Crna Gora, ona je samo nečiji potrčko, jer je to rađeno po nečijem nalogu”, kazao je Vučić medijima iz Sjedinjenih Američkih Država dodajući da će biti razočaravajućih vijesti po pitanju još nekih država.

On je dodao da vjeruje kako će se mnogi, koji će u četvrtak glasati za rezoluciju, kasnije pravdati da to rade za dobro Srbije i kako će dati obrazloženje i ponavljati da ona ne označava kolektivnu krivicu srpskog naroda.

“Dobili smo podatke, biće razočaravajućih vijesti po pitanju stava nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa. Očekivali smo pritiske i promjene stavova. Biće i onih koji su spremni da se bore za istinu i izdrže pritiske do kraja. Neki će ćutati i na kraju će se prikloniti onima koji su veliki i jaki”, kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je ironično i paradoksalno što će Njemačka jedina imati uvodnu riječ na sjednici Opće skupštine UN u četvrtak na kojoj će tražiti podršku za prijedlog rezolucije o Srebrenici.

“Kako poslije Prvog i Drugog svjetskog rata da nam Njemačka sudi uvodnim obraćanjem? Ali ja ću biti tu da odgovorim, iako će to za mene biti teško u smislu ostajanja poslije toga na vlasti”, kazao je on.

Sastanci sa Rusima i Kinezima

Vučić je naveo da preispituje razloge zašto se eventualno donosi rezolucija, koja je namjera onih koji su je pokrenuli i koje su to države koje je podnose, te da je zaključio da je rezolucija u stvari političko pitanje.

“Zašto u ovom trenutku donose rezoluciju? Hoće li to ujediniti bilo koga, ljude u BiH i u regionu? Ne, ništa nije više podijelilo region od ovoga. Nisu mogli goru odluku da donesu ni Nijemci, ni ovi u Sarajevu. Šta žele da postignu time? Šta ćete raditi sutra, pošto ste otvorili pandorinu kutiju”, ponovio je on.

Najavio je da će se večeras sastati sa predstavnicima Rusije i Kine pri UN-u i da je uvjeren da će Kina, kao veliki prijatelj, glasati protiv.

Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici uvršten je u dnevni red 82. Plenarne sjednice Opće skupštine UN pod tačkom Kultura mira.

Rezoluciju, kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predložile su Njemačka i Ruanda, a među sponzorima je više od 30 država, uključujući zemlje Kvinte.