Foto: Tuzlanski.ba

Grupa umjetnika iz Mongolije pokrenula je kampanju promocije muzičkog instrumenta koji je pronađen na Altajskom gorju na zapadu te zemlje, a riječ je o najmanje 1.500 godina staroj vrsti harfe, piše Anadolu Agency (AA).

U pećini na Altajskom gorju 2008. godine pronađena je altajska harfa za koju se smatra da je pripadala eri kada su u centralnoj Aziji vladali Gok (nebeski) Turci.

Predsjednik Unije lokalnih samouprava Euroazije Hasan Cengiz je u razgovoru sa novinarom AA kazao je da je ovaj žičani insturment sasvim slučajno našao pastir koji se zatekao u ovoj pećini i kako je harfa trenutno izložena u Historijskom muzeju Mongolije.

Cengiz je kazao kako je mongolski istraživač i kompozitor Ganpurev Dagvan osnovao grupu „Altaj“ za promociju ovog instrumenta i muzike. Tim umjetnika ove grupe već je nastupao i u Turskoj, a pronađenu harfu su predstavili i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, koji je, prema njihovim riječima, pokazao veliko zanimanje za nju.

„Ovaj drevni instrument nije pronađen u cjelosti, ali smo nakon detaljnih istraživanja došli do njegovog izvornog izgleda. Dijelovi pronađene harfe su ostali povezani, iako su prošla stoljeća. Sadašnji izgled neupitno odgovara izvornom i ručka je izrađena od roga divokoze“, kazao je Dagvan.

Grupu „Altaj“ čini šest umjetnika koji se bave tradicionalnim umjetnostima tog područja, a njihov osnovni cilj je da svijetu predstave ovaj instrument, za koji tvrde da je historijski važan sa aspekta shvatanja umjetnosti ljudi koji su živjeli prije 15 stoljeća. (Tuzlanski.ba)