Foto: Tuzlanski.ba

U Beogradu se danas održava šesti protest "Srbija protiv nasilja".

Tragični događaji u maju u Beogradu i Mladenovcu pokrenuli su masovne proteste protiv nasilja u Srbiji. Šesti po redu počet će u 18 sati danas. Organizatori su poručili kako njihovi zahtjevi ostaju isti.

Podsjetimo, prvi protest „Srbija protiv nasilja“ održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata. Treći protest održan je 19. maja, a tada su bili blokirani Gazela i Brankov most. Četvrti protest održan je 27. maja, a učesnici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade RTS-a. Tokom petog protesta, prošle subote, učesnici su poslije šetnje formirali prsten oko zgrade Predsjedništva.

Okupljenima se obratila se i glumica Jelisaveta Seka Sablić

"Hoću da kažem prvo zašto sam ja ovdje, zašto dolazim na proteste, zašto želim da budem s vama. Zato što smo svi protiv nasilja. Nasilje je kad pravde nema, kad je jedva dostižna. Nasilje je otimanje zemlje, vode i vazduha. To je nasilje. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama, koji su istjerani sa svojih radnih mjesta bez ikakvih objašnjenja i kojima plate nisu isplaćene. Školski primjer nasilja je Skupština. Jeftino, tabloidno prozivanje glumaca je takođe nasilje", rekla je okupljenima glumica Seka Sablić tokom svog izlaganja.

Dio građana došao je do Skupštine Srbije noseći zastavu Sretenjskog ustava, ali i kartonske figure sa likovima Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Dragana Vučićevića, Olivere Zekić i Željka Mitrovića u zatvorskim odjelima.