Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon višemjesečnog predistražnog rada, u saradnji s Bezbjednosno-informativnom agencijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsilo osam osoba.

U Srbiji uhapšeno osam osoba zbog trgovine uticajem, među njima i sekretar Ministarstva prosvjete
Foto: Arhiva | Ilustracija

Uhapšeno je osam osoba, među kojima državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Srbije, pod sumnjom da su počinili krivična djela trgovine uticajem i zloupotrebom službenog položaja, saopštilo je tužilaštvo.

Kako je navedeno, sumnja se da su N.R., M.V., J.D., B.R., V.D., D.S., S.G i T. R.,u periodu od 1. decembra 2023. do 6. jula 2024. godine, u Beogradu i Nišu, i to osumnjičeni N.R. kao službeno lice – državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, "koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj, posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti".

"Za trgovinu uticajem je osumnjičeni N.R., od osumnjičenog M.V. zahtijevao i dobio u više navrata poklon i to novac u iznosu ne manjem od 24.000 eura čime je osumnjičeni N.R., izvršio pet krivičnih djela trgovina uticajem, osumnjičeni M.V., pet krivičnih djela trgovina uticajem sa pet krivičnih djela zloupotreba službenog položaja u pomaganju, te osumnjičeni B.R.,V.D., D.S., S.G. i T.R. po jedno krivično djelo zloupotreba službenog položaja", navodi se.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal radi saslušanja, navodi se u saopštenju.