Foto: Tuzlanski.ba

Grad Obrenovac, u kojem je živjelo 26.000 stanovnika, danas je gotovo pust, bez struje i vode. U katastrofalnim poplavama koje su pogodile regiju, u Obrenovcu je stradalo 14 osoba. Posljednji stanovnici napuštaju grad, nakon što je Krizni štab naredio potpunu evakuaciju stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

Policijski punktovi na ulazu u grad

U grad bez prethodnih odobrenja ne mogu da uđu ni novinari. Ekipa Anadolu Agency (AA) je, neposredno pred dolazak blizu 70 diplomata iz cijelog svijeta koje je jučer u obilazak najugroženijih mjesta predvodio srbijanski vicepremijer i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, nakon dvosatnog ubjeđivanja sa policijom i vlastima uspjela da uđe u grad.

Na ulazu iz pravca Beograda nalazi se nekoliko policijskih punktova. Ambulantna kola sa uključenim sirenama i rotacionim svjetlima konstantno prolaze u oba pravca. Vozila i pripadnici domaćih i stranih spasilačkih ekipa, svih jedinica i sektora policije i vojske kreću se u pravcu centra grada koji je i dalje pod vodom.

Ispred hotela Obrenovac je sabirni centar gdje su koncentrisana vozila i oprema i odakle se u ostale dijelove grada raznose voda, hrana i najpotrebnije stvari upornima koji nisu željeli da se evakuišu.

Volonteri-građani u lancu džakovima prebacuju hranu, a u spasavanju građana učestvuju sve jedinice MUP-a Srbije uključujući protivterorističke jedinice. Voda se povukla na mostu u čijoj blizini je fudbalski stadion. Iz vode do pola vire golovi, kao i električni stubovi. Uz put vidimo vojnike i spasilačke ekipe iz Crne Gore i Makedonije.Pored škole, i dalje redom ulicama ispred lokala i značajnijih objekata stoje pripadnici Žandarmerije koji čuvaju imetak od potencijalnih kradljivaca. Prvi utisak ostavljaju psi kojih ima na sve strane.

Policajaci i spasioci nam ukazuju “da ih se čuvamo i da ih čuvamo”, jer su ostavljeni i izgladnjeli. Kažu da neće ni da jedu ni da piju. Zbog sunčanog vremena neke ulice su već suhe te oni koji nisu željeli da napuste svoje domove, pretežno stariji, izašli su na terase.

poplave-srbija-aa_picture_20140520_2361794_high

Automobili su razabacani na sve strane, potopljena je gotovo svaka zgrada. Na svakom ćošku bruje agregati i pumpe za izvlačenje vode. Dok snimamo prizor zaostalog mulja i vode u dvorištima kuća, vidno potreseni građani reaguju na pojavu kamera i tvrde da mediji ne izvještavaju onako kako mještani misle da bi trebali.

Napadi pasa

Prolaznik koji na povodcu vodi pit-bulla pokazuje povrede koje mu je nanio vučjak. Za AA je rekao da ga je spasio njegov pas. U međuvremenu, prolazi bager koji prevozi staricu. Pored rijeke Save, kroz Obrenovac protiče i Kolubara kao i još nekoliko manjih vodotoka. Sa jednog od mostova vide se životinje koje plutaju životinje. Građani koji nisu htjeli da idu iz svojih kuća, zasukanih nogavica hodaju po zaostaloj vodi, kao da nešto traže.

Krsta Jovanović čija je kuća u Nemanjinoj ulici, poziva da snimimo šta mu je vodena bujica uradila od kuće. Kaže da mu je najviše žao knjiga.

“Ostao sam bez biblioteke, to je neprocenjiva imovina, to su čitavi tomovi. Gde ću da nađem Dedijera”, pita dok nam pomaže da preko nanosa mulja uđemo i uvjerimo se u stanje u njegovom domu.

Pokazuje nam prvo knjige i prizemni sprat gdje je voda dostigla nivo od metar i po. Sve stvari su mu uništene. Naglašava da je poplavni talas naišao ujutru iznenada i da ništa nije moglo da se spasi.

“Počelo je da nadire u dvorišta, ja sam pokušao da dođem do ćerke koja je još u nižem delu grada. Dok sam se vratio više nije moglo da se uradi. Samo smo bežali na više spratove. Kad je voda došla do vrata, žena se evakuisala čamcem preko terase”, objasnio nam je starosjedilac Obrenovca koji nije htio napusti svoju kuću.

Naglašava da je nečija “krivica  debela” što se ovo desilo i ističe da se ovo nije desilo ni za vrijeme vladavine Osmanskog carstva.

“Za vreme Turaka mi nismo bili poplavljeni. Kad je bila najveća poplava 1981. godine ovako nije bilo. Ove godine, u 21. veku to je strašno”, rekao nam je Jovanović.

Prema njegovm riječima kruže razne priče o velikom broju mrtvih, pogotovo u naselju Šljivice, ali da “ne zna šta je tačno i istina dok se ne pojave zvanični podaci, ako se ikada pojave”.

O žrtvama niko ne smije da priča

O broju žrtava ispred kamere ne smije da govori ni Dragan Milosavljević iz sela Zvečka, koje se nalazi na putu ka Šabac. U tom dijelu kaže da je potopljena jedna strana sela. U Obrenovac je došao po lijekove za ugrožene komšije. Obraća se i ambasadoru Turske Mehmetu Kemalu Bozayu i predstavniku Vladine direkcije za hitne i vanredne situacije Republike Turske (AFAD) Melihu Rustu Calikoglu koji su sa ostalim diplomatama bili u obilasku Obrenovca. Naglašava da su najpotrebniji lijekovi za srčane bolesnike i oboljele od dijabetesa.

“Što se tiče Zvečke, leva strana je skroz potopljena, ali se voda sada povlači. Ovde su naselja Hrvati i Belo Polje skroz potopljeni. Nedostaje nam lekova i higijene za malu decu. Deli se, ali nedostaje, mnogo je lekova kojih nema”, kaže Milosavljević dok pokazuje spisak i kutiju sa skupljenim lijekovima. Dodaje da spasilačke ekipe dospevaju do svih, ali je video da je puno onih koji neće da izađu iz grada.

Na pitanje koliko su tačne priče o velikom broju mrtvih, odgovara da ih ima, ali da ne smije da kaže.

“Ne smem da kažem, ne znam”, odgovara i naglašava da se o tome priča.

Po izlasku iz grada diplomatskog kora i novinara, u Obrenovcu je zbog nadiranja Save proglašena potpuna evakuacija. (Izvor/Foto: AA)