U Sloveniji povučen iz prodaje plazma keks
Foto: Tuzlanski.ba

Pomoćnica direktorice Uprave za bezbijednost hrane Crne Gore Biljana Blačević je kazala da da na tržište Crne Gore nije uvezena niti stavljena na tržište ta serija za koju je u Sloveniji utvrđena neusaglašenost.

"Što se tiče kontrole "Plazma" keksa i ostalih proizvoda od proizvođača "Bambi" te su pošiljke pod stalnim nadzorom inspekcije. A poslednja provjera "Plazma" keksa je izvršena 29.05. 2018. godine i tom prilikom su laboratorijski provjereni svi zahtjevi bezbijednosti, uključujući: mikrobiološke kriterijume, kontaminente i sve druge supstance. Utvrđeno je da je proizvod potpuno bezbijedan" rekla je ona za RSE.

U Sloveniji je povučen iz prodaje plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije prije dva dana. Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu. Pronađeno je u redovnoj kontroli prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine, prenosi portal www.slobodnaevropa.org.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije, kako je RSE rečeno u Vladi Srbije, ima informaciju o potezu slovenačkih nadležnih organa. Nezvanično nam je rečeno da je riječ o primjeni novih propisa EU, da je u toku prelazni rok za njihovu primjenu, ali da je Slovenija odmah primijenila strožija pravila po kojima je u plazma keksu veći stepen akrilamida od dozvoljenog.

Na sajtu beogradskog Centra za ispitivanje namirnica piše da se sadržaj akrilamida u hrani prati od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavljen je na popis potencijalno kancerogenih materija Međunarodnog centra za istraživanje kancera (IARC) Svetske zdravstvene organizacije. U Srbiji nije utvrđen dozvoljeni nivo ove supstance.

RSE je zatražila informacije iz Vlade Srbije, požarevačke kompanije Bambi i slovenačkog uvoznika plazma keksa, kompanije Fructal koju do ovog trenutka nismo dobili.