U Beogradu će se danas od 19 sati održati masovni protesti protiv iskopavanja litija u dolini Jadra, a ekološke grupe koje organizuju ove demonstracije kažu da će to biti jedan od najvećih skupova u historiji Srbije.

U Beogradu danas veliki protesti protiv iskopavanja litija
Foto: Tuzlanski.ba

Srbija ima velike količine litija u dolini rijeke Jadar te se već godinama priča o dolasku britansko-australijske kompanije Rio Tinto koja bi ovu rudu, ključnu za proizvodnju baterija za električne automobile, iskopavala.

Prvi protesti počeli su u septembru 2021. godine, kada su se u Beogradu i širom Srbije okupili ekološki aktivisti kako bi se spriječio prvobitni plan vlasti u ovoj zemlji za dolazak Rio Tinta.

Protesti su tada bili uspješni, jer je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da od iskopavanja litija nema ništa, ali je odluku promijenio krajem 2023. godine, kada je opet pokrenuta priča o iskopavanju ove rude.

Ove godine je Vučić s kancelarom Njemačke Olafom Scholzom potpisao memorandum čiji je fokus bio upravo iskopavanje litija, što je ponovo pokrenulo proteste u ovoj zemlji.

Organizatori su se odlučili na jedan zajednički skup u Beogradu, a najavljuje se da će u glavni grad Srbije doći hiljade ljudi.

Vučić po običaju daje drugi kontekst prostestima navodeći da je "jedini cilj protesta njegovo rušenje", a da su ekološke posljedice iskopavanja litija samo "paravan."

Uz to, mediji pod kontrolom srbijanskih vlasti na sve načine pokušavaju diskreditirati lidere protesta, govoreći o njihovim vezama s opozicionim strankama i političkim ambicijama.