Na području Hrvatske tri osobe iz Bosne i Hercegovine uhapšene su zbog sumnje u krijumčarenje migranata.

Troje državljana BiH uhapšeno u Hrvatskoj zbog krijumčarenja migranata
Foto: Ilustracija | Prevozili migrante

"Policijski službenici proveli su tri odvojena kriminalistička istraživanja nad tri osobe koje su tokom 20. i 21. septembra uhapšene na području Policijske uprave karlovačke zbog sumnje u krijumčarenje migranata", saopštila je PU karlovačka. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da su 35-godišnjakinja i 48-godišnjak, oboje državljani Bosne i Hercegovine, na području Slunja i općine Netretić u vlastitim automobilima bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka, iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Svi zatečeni strani državljani izrazili su namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Policijski službenici su u subotu, 21. septembra, na području općine Cetingrad, u nezakonitom prelasku državne granice, pješice, između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine zatekli 21-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine. Kriminalističkim istraživanjem utvrdili su da je tokom noći u vlastitom automobilu prevozio migrante.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Protiv zakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj,sve troje osumnjičenika su uz kaznenu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu u zakonskom roku predati zatvorskom nadzorniku. 

Zbog počinjenih prekršaja, također je prema 35-godišnjakinji i 48-godišnjaku postupano je i u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.