Stav srbijanske mladeži: "Odlazak Nikolića i Vučića u Srebrenicu bio bi udar na RS"
Foto: Tuzlanski.ba

Grupa od 400 srbijanskih studenata sa više privatnih i državnih fakulteta iz Srbije, Crne Gore, bh. entiteta Republike Srpske i inostranstva apelovala je na predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da ne idu u Potočare 11. jula.

Oni od predsjednika i premijera traže i da od Rusije zatraže da stavi veto na britansku rezoluciju o Srebenici u Vijeću sigurnosti UN-a.

U pismu, koje su inicirala tri beogradska fakulteta - Fakultet političkih nauka, Bogoslovski i Pravni, navodi se da bi njihov odlazak u Potočare imao dalekosežne posljedice po srpski narod, javlja Tanjug.

Studenti vjeruju da bi na taj način bio "implicitno priznat navodni genocid, svrstane srpske žrtave Srebenice na niži rang vrijednosti i dato opravdanje britanskoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti i proglašavnje srpskog naroda genocidnim".

Uvjereni su i da bi odlazak premijera i predsjednika Srbije u Potočare bilo i "učestvovanje u direktnom udaru na RS sa krajnjim ciljem da se ukine kao tvorevina nastala na navodnom genocidu".

Studenti, potpisnici pisma, naglašavaju da je neljudski negirati zločin, ali i da "niko pošten i istinoljubiv ne može da prihvati i kaže da je to bio genocid".

Poručuju i da se Nikolić i Vucić u historijskom trenutku u kojem svojim postupcima mogu da spriječe da buduća pokolenja širom svijeta o srpskom narodu uče kao o genocidnom, a da se njegove, također velike žrtve u tom ratu zaborave.

Podršci studentima pridružio se i Beogradski forum za svijet ravnoparavnih. (Tuzlanski.ba)