Srbija u pripravnosti, poplave širom zemlje, očekuje se i snijeg
Foto: Tuzlanski.ba

Na teritoriji cijele Srbije, usljed obilnih padavina koje su najavljene za narednih 48 časova, sve lokalne samouprave su u stanju pripravnosti zbog mogućeg izlivanja rijeka, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Kako je navedeno u saopštenju MUP-a Srbije, u 11:30 časova, zbog izlivanja rijeka, došlo je do obustave saobraćaja na državnom putu drugog stepena Koceljeva-Osečina, kod mjesta Šabačka Kamenica, opštinskom putu Koceljeva-Svileuva kod mjesta Jazovnik i opštinskom putu Loznica – Banja Koviljača.

Oko 12:30 časova u Grockoj, u naselju Begaljica, došlo je do izlivanja Begaljičke rijeke u tri ulice i ugroženo je 10 domaćinstava. Voda, za sada, nije prodrla u kuće, a pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu, navedeno je u saopštenju.

Kako je rekao načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić, pripadnici Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova danas su angažovani na svim lokacijama u Srbiji, kojima prijete poplave zbog obilnih kiša.

„U saradnji sa JP „Srbija vode” preduzete su sve mjere i na sva kritična mjesta upućene su ekipe Sektora i timovi za spasavanje na vodi iz Beograda i Novog Sada”, rekao je Marić.

Puna pripravnost lokalnih samouprava neophodna je i u mjestima u kojima je prethodnom poplavnom talasu bilo dosta problema, kao što su Zaječar, Kruševac, Kraljevo, Užice.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), kiša jakog intenziteta danas pada u Valjevu, Beogradu, na Crnom Vrhu, u Negotinu, na Zlatiboru i u Sjenici, a umjerenog intenziteta u Loznici, Smederevskoj Palanci i Zaječaru, dok je slabog inteziteta u Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Požegi, na Kopaoniku, u Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Kako je navedeno u jučerašnjoj prognozi RHMZ-a, u Srbiji će do petka doći do obilnih padavina kao i porasta vodostaja na više rijeka, a u četvrtak i petak se na višim planinama može očekivati snijeg i formiranje snježnog pokrivača. (Izvor/Foto: AA)