Foto: Tuzlanski.ba

Bošnjaci u Srbiji obilježavaju jedan od najvećih nacionalnih blagdana, 20. novembar, Dan Sandžaka. Ovaj dan se obeležava u znak sjećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), javlja Anadolu Agency (AA).

Odluku da se 20. novembar proglasi jednim od najvećih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, koji se obilježava već šesnaest godina, donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine. Odluku je iste godine potvrdio i Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Godinama unazad ovaj datum koji je u opštinama sa većinskim bošnjačkim stanovništvom neradni dan obilježava prigodnim manifestacijama BNV, ovog puta događaji su prilagođeni uslovima pandemije koronavirusa.

“Imajući u vidu epidemiološku situaciju, svi događaji će se realizovati online, te u skladu sa merama i preporukama zdravstvenih stručnjaka i institucija. Cjelokupan program obilježavanja realizovaće se online na digitalnim platformama BNV i Radio – televiziji Novi Pazar. Bogat i kvalitetan program neće izostati ni ove godine. Pripremljen je javni čas iz historije na temu "Sandžak kroz historiju“, tribina "ZAVNOS – historijske okolnosti, značaj i perspektive“ te tradicionalni 14. Sandžački književni susreti “, rekao je za AA Emir Bihorac iz BNV-a.

Doprinos obilježavanju Dana Sandžaka dao je i Kulturni centar manifestacijom “Promocija tradicije kroz umjetnost” koju su podržali Gradska uprava Novi Pazar i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

“Ovim projektom dali smo doprinos obeležavanju Dana Sandžaka, odnosno Danu ZAVNOS-a. Mi ovom izložbom prikazujemo Sandžak onakvim kako ga vidi njegov narod te dokazujemo da tradicionalno odolijeva savremenom”, rekla je koordinatorka Kulturnog centra Hasna Ziljkić.

Bošnjaci Bosne i Hercegovine i Sandžaka jedan te isti narod

Čestitku povodom Dana Sandžaka predsednici BNV Jasmini Curić i narodu Sandžaka uputio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović.

"Noseći snažnu simboliku, ovaj datum ukazuje na istinsku privrženost Bošnjaka Sandžaka sveukupnim vrijednostima slobodnog i demokratskog svijeta. Bošnjaci Sandžaka su uvijek znali da razmišljaju svojom glavom, bili svjesni svojih prava i svog dostojanstva neugrožavajući tuđa prava i dostojanstvo. Poštujući činjenicu da živimo u različitim državama, bosanskohercegovački Bošnjaci i sandžački Bošnjaci čine jedan te isti narod sa jedinstvenim jezikom, kulturom, tradicijom, identiteom i kolektivnom sviješću. Kao član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, uvijek ću biti na raspolaganju Bošnjacima Sandžaka. Bosna i Hercegovina nosi Sandžak u srcu jednako kao što Sandžak nosi Bosnu i Hercegovinu u srcu. Neka vam je sretan Dan Sandžaka, živi i zdravi bili“, stoji u Džaferovićevoj čestitci.

 Građani jedinstveni i složni da čuvaju Sandžak

Čestitku je povodom 20. novembra, Dana Sandžaka uputila predsjednica BNV Jasmina Curić, podsećajući da je u Pljevljima prije 77 godina osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), čime je, prema njenim riječima, Sandžak dobio autonomiju i zagarantovano pravo na samoorganizovanje.

“U znak sjećanja na to vrijeme kada se narod Sandžaka, vođen idejom antifašizma i u vihoru drugog svjetskog rata opredjelio za jedinstvenu, multietičnu i autonomnu regiju Sandžak, mi danas obilježavamo Dan Sandžaka. To je jedan od najvažnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka i svih građana Sandžaka. U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, svim građankama i građanima Sandžaka kao i onima koji su daleko, a Sandžak im je u srcu, čestitam 20. novembar, Dan Sandžaka uz poruku da jedinstveni i složni čuvamo Sandžak”, navela je predsjednica BNV Jasmina Curić u čestitci.

 Sandžak vekovima primer uvažavanja, suživota i tolerancije

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, čestitajući blagdan Bošnjacima u zemlji i dijaspori kazao je kako je Dan Sandžaka simbol civilizacijskih tekovina antifašizma, slobodarskog duha i čovjekoljublja.

“Sandžak je oduvijek bio simbol jedinstva i poštovanja različitosti. Ovaj datum važan je za sve nas jer nas obavezuje na poštovanje ideja i tekovina antifašizma i poštovanja ljudskih prava. Vijekovima smo primer međusobnog uvažavanja i suživota. Pred nama je zadatak da taj put nastavimo i da razvijamo Sandžak uspješno, a koji ćemo ostaviti generacijama iza nas”, navedeno je u čestitci gradonačelnika Biševca.

Na adresu BNV tokom dana čestitke povodom praznika uputili su i predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Ejup Nurković, predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Hrvatske, Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije, Dževad Hot, predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta, Azem Dervišević, predsednik Udruženja “Turska, Bosna-Sandžak” iz Istanbula, Muhamed Sandžaktar, predsjednik Udruženja “Bursa, Bosna-Sandžak” iz Burse, Jusuf Osturk Ljajić i predsjednik Udruženja “Bosna-Sandžak” iz Izmira, Abdulah Gul.

Pored 20. novembra, Dana Sandžaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli, Dan sjećanja i 28. septembar, Dan Bošnjaka. (Tuzlanski.ba)