Ristić: Sponzori rezolucije o Srebrenici nailaze na u činjenicama utemljen otpor ne samo Srbije, već i drugih država
Foto: Tuzlanski.ba

Srbijanski ministar informiranja i komunikacija Dejan Ristić kazao je u ponedjeljak kako inicijatori i sponzori rezolucije o genocidu u Srebrenici već dva puta odlažu glasanje jer "nailaze na ozbiljan i u činjenicama utemeljen otpor, ne samo Srbije, već mnogih slobodarskih država u svijetu".

"Srbija je uvijek jasno i odlučno osuđivala zločin u Srebrenici. Mi nismo suglasni s kvalifikacijom i to sada ne govorim kao ministar, govorim kao historičar koji se četvrt stoljeća bavi kulturom sjećanja. Znate, taj zločin jeste zločin, nema nikakve dileme, ali on ne sadrži elemente genocida. On prije svega ne sadrži genocidnu namjeru, a potom i genocidne radnje. I to je potpuno jasno", rekao je Ristić u intrvjuu za Radioteleviziju Srbije.

On je također istaknuo kako je Srbija mnogo učinila da se spriječi usvajanje Rezolucije o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici, koja bi s ove sedmice mogla ponovo naći na dnevnom redu Ujedinjenih naroda (UN), kao i da su brojne zemlje saznale što se zaista dogodilo u julu 1995. godine u Srebrenici.

Rezolucija kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice, u maju bi se trebala naći na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a kao sponzori rezolucije prijavile su se najutjecajnije zapadne države, te značajne islamske zemlje.

Rezolucija poziva da se 11. jula uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Rezolucijom se također kani pozvati sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Srbijanski ministar je kazao kako je cilj rezolucije ojačati težinu presuda suda u Haagu gdje su zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

"Ono na čemu radimo 24 sata dnevno, to je da što veći broj država ne prisustvuje sjednici ili da bude suzdržan, odnosno da glasa protiv i da se na taj način ne može postići apsolutna većina u Općoj skupštini UN",  kazao je Ristić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik ističu na tvrdnjama kako se Rezolucijom  o genocidu u Srebrenici pokušava nametnuti kolektivna krivnja srpskom narodu te inzistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haaškog tribunala.

Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su u julu 1995., nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sistemski pobili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave. (FENA)