Foto: Tuzlanski.ba

U mjestu Schengen u Luksemburgu je u subotu obilježena 30. godišnjica potpisivanja Schengenskog sporazuma koji je obilježio početak ukidanja kontrola na unutrašnjim granicama među članicama Evropske unije (EU).

U tom mjestu danas se okupilo nekoliko stotina osoba uključujući i veliki broj čelnika EU-a.

Predsjednik Evropskoga parlamenta Martin Schulz je tom prilikom istakao da mjesto Schengen simbolizira evropsku otvorenost granica.

"Možda je Schengen malo mjesto, ali ta je ideja velika", rekao je Schulz.

Među prisutnima je bio i predsjednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker koji je istakao da ponovno vraćanje granica pokazalo ljudima koliko je Schengenski sporazum važan.

Schengenskim sporazum predstavlja Evropu oslobođenu graničnih kontrola. Iako su ga mnogi u početku kritikovali, gotovo svi građani EU-a danas su veliki pobornici putovanja bez pasoša.

Inače, 14. juna 1985. godine Belgija, Njemačka, Francuska, Luksemburg i Holandija u Schengenu su potpisale sporazum koji je predviđao postepeno ukidanje kontrole kretanja ljudi na zajedničkim graničnim prijelazima. Pet godina kasnije, pet država potpisalo je još jedan sporazum kojim su uređeni preduvjeti za slobodno kretanje ljudi.

Schengenski sporazum je stupio na snagu 26. marta 1995. godine kada su Belgija, Njemačka, Francuska, Luksemburg, Holandija i Portugal ukinule graničnu kontrolu. (AA)