Prvostepenom presudom Časlav Jolić osuđen na osam godina zatvora za ratni zločin
Foto: Tuzlanski.ba

Osnovni sud u Prištini osudio je danas na osam godina zatvora Časlava Jolića za ratni zločin u regionu Istoka, tokom rata na Kosovu, javlja Anadolu.

Optuženi Jolić je proglašen krivim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva tokom 1998. godine. U izrečenu prvostepenu kaznu, od osam godina zatvora, bit će uračunato i vrijeme koje je okrivljeni proveo u pritvoru od 2. juna 2022. godine.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba u roku od 30 dana od dana prijema presude u pisanoj formi.

Optužnicom koju je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo 18. novembra 2022. godine, Jolić se tereti da je tokom rata na Kosovu, u dosluhu sa drugim osobama, kršeći pravila međunarodnog prava, primijenio mjere mučenja i nanošenja velike patnje ili povrede tjelesnog integriteta ili zdravlja civilnog stanovništva, koje nije direktno učestvovalo u ratnom sukobu.

Prema optužnici, u mjesecu maju 1998. godine u naselju Blagać u selu Đurakovac, kod Istoka, srušio se helikopter srbijanske policije i vojske, zbog čega je oštećeni Zef Malsija pratio dva međunarodna novinara na mjesto incidenta, zajedno sa prevodiocem za albanski jezik. Po dolasku na mjesto incidenta, iz kuće Roze Pejčinović izašlo je pet osoba obučenih u uniforme srbijanske policije, među kojima je bio i Časlav Jolić. Oni su oštećenog Malsaja optužili da je doveo strane novinare na mjesto događaja i iz tog razloga su ga fizički napali, nanijevši mu teške tjelesne povrede, koje je liječio u kućim uslovima. (Foto: Kim)