Foto: Tuzlanski.ba

Obale Senegala, države smještene uz Atlanski okean, postaju sve atraktivnije za mnoge domaće, ali i strane surfere, piše Anadolu Agency (AA)

Surferi svih uzrasta puni ljubavi prema okeanu, valovima i adrenalinu od ranog jutra jure na obalu kako bi što više vremena proveli baveći se ovim sportom.

Jedan od njih je i instruktor surfanja Omer Seye (38) koji se iz inostranstva vratio kako bi se bavio surfanjem, ali i kako bi svoju ljubav prema njemu prenio na druge.

"Prije otprilike 20 godina radio sam u kafiću mog strica. Tada sam se, da bih upotpunio vrijeme, počeo baviti surfanjem. Vremenom sam shvatio da imam talenta za surfanje i još više sam počeo raditi. Kada sam otišao u Francusku našao sam sponzora i počeo učestvovati na međunarodnim takmičenjima u surfanju", kazao je Seye za AA.

Nakon što se proslavio, Seye se vratio u domovinu i osnovao "Rip Curl West Africa Tour", takmičenje koje slavi za jedno od najboljih u Africi.

"Trenutno nemamo surfera koji surfaju na visokom nivou, ali vjerujemo da ćemo svojim dosadašnjim radom uspjeti  i to postići. Vrlo brzo ćemo imati  surfere iz Afrike koji će se takmičiti na Svjetskom prvenstvu u surfanju", s entuzijazmom je istakao Seye.

Obale Senegala vrlo su pristupačne za surfanje i upravo zbog toga se sve više surfera iz cijelog svijeta odlučuje na ovu destinaciju.

Senegalci se po prirodi boje obale, vode i mora, iako žive relativno blizu okeana.

"U Senegali se surfanjem bave članovi plemena koje mi nazivamo Lebou. Oni žive blizu obale. Da bismo uspjeli razviti sport u Africi prvo moramo ljude naučiti da se ne boje vode, ali i da plivaju", objasnio je Seye.

U Dakaru, glavnom gradu Senegala, postoji i škola surfanja koja ima više od 40 članova uzrasta od 7 do 70.

"Najbolji period za učenje surfanja je ljeto. Za profesionalce su najbolji oktobar i mart. Tada valovi mogu dostići visinu i do četiri, odnosno pet metara. Cijena jednog časa je 30 dolara. Ali ukoliko neko jarko želi da nauči surfati iako nema novca, mi ćemo mu to omogućiti. Senegal će veoma brzo postati poznat i po svojim obalama, ali i po surferima, ali za to trebamo pomoć nevladinih organizacija", istakao je poznati surfer. (Tuzlanski.ba/AA)