Foto: Tuzlanski.ba

Vlasti Francuske i Velike Britanije pojačavaju mjere sigurnosti u Calaisu, gradu u koji stižu hiljade migranata iz Afrike i Sirije u pokušaju da kroz Eurotunnel ispod kanala La Manche pređu na teritoriju Velike Britanije, a dodatnu pomoć traže i od Evropske unije i ostatka međunarodne zajednice, javlja Anadolu Agency (AA).

hiljade-migranata-nezadovoljnih-uvjetima-boravka-u-francuskoj-pokusava-pobjeci-u-veliku-britaniju23-2015-08-03Do juna su migranti iz afričkih zemalja i Sirije iz Francuske u Veliku Britaniju prelazili trajektima i pomorskim putem, ali od juna ove godine intenzivno pokušavaju da taj put pređu kroz željeznički tunel ispod La Manchea, a do sada je na tom opasnom putu život izgubilo najmanje deset osoba.

Pojačano je prisustvo francuske i britanske policije, podignute visoke zaštitne ograde, a postavljeni su i video nadzori koji rad na sprječavanju migranata da uđu u tunel. Međutim sve te mjere nisu zaustavile migrante na njihovom "putu nade“.

Calais je odredište afričkih migranata već 15 godina, a u posljednje vrijeme je znatno intenziviran taj val i lokalno stanovništvo sve češće napušta to područje, a migratni u tamošnjim kampovima se žale na izuzetno loše uvjete i skoro nikakvu brigu francuskih vlasti za njih.

hiljade-migranata-nezadovoljnih-uvjetima-boravka-u-francuskoj-pokusava-pobjeci-u-veliku-britaniju20-2015-08-03

Migrant iz Ruande William je u razgovoru sa reporterom AA istakao da je bio zbrinut u kampu Jungle u Calaisu, ali da nije želio gubiti vrijeme u neuslovnom kampu i da trenutno boravi u blizini ulaza u Eurotunnel i da čeka svoju šansu da ode u Veliku Britaniju.

"Iz Ruande sam izbjegao prije deset godina i do Francuske sam boravio u mnogo zemalja, gdje smo često imali bolji prijem od ovog. Tanzanija je mnogo siromašnija od Francuske, ali smo i tamo bili bolje primljeni. Do sada sam četiri puta pokušao uči u Eurotunnel, ali nisam uspio proći pored policije“, kazao je William.

hiljade-migranata-nezadovoljnih-uvjetima-boravka-u-francuskoj-pokusava-pobjeci-u-veliku-britaniju7-2015-08-03Ističući da su u Francusku došli sa velikim očekivanjima, William tvrdi sa su svi migranti u Calaisu razočarani, a da ih francuska policija tjera u kamp Jungle kao da se radi o uređenom centru za zbrinjavanje, a ne pustinji bez ikakvih uvjeta za život.

Bashar Adam i Besim, migranti iz Sirije, su za AA kazali da su odlučni u namjeri da pređu u Englesku, bez obzira na sve mjere koje francuska policija provodi u namjeri da ih u tome spriječi.

"Velika Britanija je mnogo razvijenija od Francuske. Govorimo engleski jezik i ako uspijemo otići tamo i oženiti se, dobit ćemo i britanske papire“, kazali su Adam i Besim.

hiljade-migranata-nezadovoljnih-uvjetima-boravka-u-francuskoj-pokusava-pobjeci-u-veliku-britaniju3-2015-08-03

Adam kaže da je protekli mjesec prevalio dug put preko Turske, Balkana, Mađarske i Austrije i da želi da ode u Birmingham u kojem žive njegovi rođaci koje nije vidio već četiri godine.

"Besmisleno je boraviti u kampu Jungle. Tamo nam ne daju ni hranu za ljude, već nas hrane kao da smo životinje“, tvrdi Adam.

hiljade-migranata-nezadovoljnih-uvjetima-boravka-u-francuskoj-pokusava-pobjeci-u-veliku-britaniju5-2015-08-03Zvaničnici željeznice Eurotunnel smatraju da su Velika Britanija i Francuska podjednako odgovorne za sigurnost željezničkog saobraćaja ispod La Manchea.

Ističući da je od početka godine spriječen prelazak 37.000 migranata u Veliku Britaniju, iz Eurotunnela su od vlada dvije zemlje prošli mjesec tražili 9,7 miliona eura za dodatne mjere sigurnosti.

Britanski listovi "Daily Telegraph“ i "Daily Mail“ optužuju francusku vladu da je zakasnila sa intervencijom u Calaisu i da je aktuelna kriza mogla biti ranije preduhitrena. (Tuzlanski.ba)