Napad na američki konzulat u Istanbulu izvele dvije žene, građani ih pokušali spriječiti
Foto: Tuzlanski.ba

Napad na američki konuzlat u Istanbulu izvele su dvije žene, od kojih je jedna Hatice Asik, članica terorističke organizacije DHKP-C, kodnog imena  "Hulya", javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom jutrošnjeg napada Asik je ranjena, a potom i uhapšena.

Prebačena je u bolnicu gdje je utvrđen njen identitet. Hatice Asik (42) je u pomenutoj terorističkoj organizaciji, prema navodima obavještajnih agencija, trebala biti angažovana i kao "bombaš samoubica". Ona je obuku o terorističkim aktivnostima stekla u okolini Ankare i Istanbula.

Kako je kazao očevidac jutrošnjeg napada Engin Yuksek, s prozora je gledao kako dvije žene dolaze, ostavljaju torbe i kako se pripremaju za napad, nakon čega su počele pucati iz vatrenog oružja u pravcu zgrade konzulata.

"Građani koji su čuli hice potrčali su na balkone i prozore. Zatim su na napadačice počeli bacati stolice, stolove, šta im se našlo pri ruci. Ženu koja je držala oružje, stolica je pogodila u glavu. Dohvatila je oružje, strahu pogledala gore i pogodila prozore na stanovima. Odmah zatim se sakrila u neko obližnje skrovište", kazao je Yuksek.

On je istakao kako su policajci rekli ženama da spuste torbe ali je jedna povikala "Osvetit ću se za Suruc".

Kada im je nestalo municije, počele su bacati kamenice na policajce. Očevidac je kazao kako je druga napadačica uspjela pobjeći. (Tuzlanski.ba)